В седмицата преди Коледа: Варна получи ключа на Европейската младежка столица

Символичния ключ на Европейската младежка столица получи кметът на Варна Иван Портних от кмета на Гянджа Елмар Валиев на официална церемония преди Коледа. Азербайджанският град е носител на титлата през 2016 г. На тържеството присъстваха зам.-министърът на младежта и спорта на Азербайджан Интигам Бабаев, Фархад Гаджиев – председател на фонда за младежки политики към администрацията на президента, Мушфиг Джафаров, председател на комитета на младежта в Гянджа, екипът, реализирал титлата, както и представители на Варна – Мартин Байчев – председател на комисията “Младежки дейности и спорт“ към ОбС, Биляна Раева, представител на Община Варна в сдружение „Европейска младежка столица“, Елина Райнова – зам.-председател на сдружението.

7-kljuch
„Предавам ключа, който получихме от Клуж Напока, с пожелание за успешна 2017 г. за Варна. За нас Европейската младежка столица не приключва с финала на тази титла – напротив, случиха се много инициативи, които търпят развитие“, каза кметът Елмар Валиев. Той подчерта, че над 30 % от жителите на Гянджа са млади хора, които много активно са се включили в над 400 инициативи по време на подготовката на кандидатурата и реализирането й – спортни, културни, образователни. Открити са били много работни места, изградена е нова инфраструктура – нов младежки център, парк-комплекс „Гайдар Алиев“, разположен на 460 хка, нова библиотека и музей на миниатюрните книги. „Цялата 2016 г. бе празник за нашите млади хора. Важно е да се развива европейската солидарност, но и да се съхраняват националната идентичност, култура и език“, каза кметът на Гянджа.
„Чест е за мен да бъда тук, в един от най-красивите градове на Азербайджан! Благодаря, че споделихте с нас успехите при реализацията на Европейската младежка столица! Варна е готова да поеме предизвикателството през 2017 г. Нашият град е специален – с древна история и богата култура, град, който пази най-старото обработено злато в света, в който на-големият капитал са успешните млади хора. Вярвам, че тази среща е добро начало за развитие на сътрудничеството между Варна и Гянджа, за затвърждаване на традиционно добрите контакти между България и Азербайджан“, каза кметът Иван Портних. В знак на приемственост зам.-министърът на спорта Интигам Бабаев и кметът на Варна връчиха част от грамотите на екипа, реализират титлата в Гянджа.
Малко по-рано двамата кметове подписаха меморандум за сътрудничество между градовете, свързан с обмен на специалисти за целите за реализиране на проекта „Европейска младежка столица“, организиране на съвместни инициативи и събития.
Иван Портних разговаря с проф. Акиф Сюлеманов, ректор на Азербайджанския технологичен университет, който прояви интерес за сътрудничество с варненски висши учебни заведения. Кметът пое ангажимент да запознае академичните ръководства и при заявен интерес да съдейства за установяване на контакти. В рамките на финалните събитие в Гянджа бе проведен 4-ти международен фестивал на виното,в който се включиха представители от Франция, Молдова, Беларус, Грузия, Таджикистан, Украйна.