В Североизточна България: Активна незаконна сеч на границата на старата и новата година

В периода от 26 декември 2016 г. до 3 януари 2017 г. мобилните екипи към Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен, са съставили общо 40 акта и 23 констативни протокола по Закона за горите. За този период на територията на горските и ловни стопанства към СИДП са задържани 10,2 куб. м дърва за огрев, автомобил и каруца. Извършени са общо 399 проверки, като са инспектирани 81 обекта за добив на дървесина, 76 превозни средства, 90 ловци, 145 физически лица и др.
Два сигнала на телефон 112 вдигнаха на крак мобилните екипи към горското стопанство във Варна. С първия сигнал гражданин алармирал за автомобил, превозващ дърва за огрев. При извършената незабавна проверка на място нарушителят успял да избяга, но горските стражари конфискували колата, с която транспортирал 0,7 куб. м незаконно добита дървесина.
Вторият сигнал изпратил горските стражари по следите на каруца, превозваща дърва за огрев. Нарушителят е установен, а каруцата е задържана заедно с 1 куб. м дървесина, добита в резултат от незаконна сеч.
Общо шест акта и три констативни протокола по Закона за горите са съставили през последната седмица на 2016 г. служителите на ДГС „Варна”.  Задържани са 2 куб. м дърва за огрев. Още толкова незаконно добита дървесина са конфискували горските стражари към ДГС „Добрич”. В рамките на седмица те са извършили 69 проверки на физически лица, при
които са съставени шест акта и три протокола. За незаконната сеч на общо 4 куб. м дърва за огрев на територията на ДГС „Генерал Тошево” мобилните екипи са съставили шест акта и седем констативни протокола.
0,5 куб. м дърва за огрев пък са задържани от служителите на ДГС „Търговище”, които са съставили един констативен протокол, но при извършените масирани проверки са инспектирали над 100 превозни средства, обекти за добив на дървесина и физически лица.
Горските стражари към ДЛС „Шерба” са съставили осем акта и пет констативни протокола по Закона за горите. Шест акта отчитат от ДГС „Провадия”. Толкова са съставени и от служителите на ДГС „Смядово”. Два акта и два протокола са написани за установени нарушения на територията на ДГС „Суворово”. Констативен протокол по Закона за горите е съставен и от горските стражари към ДГС „Нови Пазар”.
От СИДП напомнят, че със заповед на министъра на земеделието и храните, издадена на  3 януари 2017 г., са забранени ловът и разселването на пернат дивеч в природата на територията на цялата страна. Мерките са въведени във връзка с констатирани от БАБХ огнища на болестта инфлуенца по птиците.
Гражданите могат да подават сигнали за болни или мъртви птици на спешния телефон за сигнали на Българска агенция по безопасност на храните – 0700 122 99 или на телефона за спешни повиквания – 112, където сигналите за диви птици ще бъдат предавани в дежурния център на Изпълнителна агенция по горите. Не пипайте и не пренасяйте болна или
мъртва птица, предупреждават експертите.

Над 1000 куб. м дърва за огрев отидоха при  пострадалите от Хитрино

Североизточно държавно предприятие осигури безвъзмездно над 1000 куб. м дърва за огрев за пострадалите при трагедията в с. Хитрино. Организацията на раздаването на дървата започна, веднага щом завръщането на хората в селото стана възможно. Досега поетапно са
обезпечени близо 300 домакинства в района на Хитрино, на които са разпределени общо 876 куб. м дърва за огрев. Други 200 куб. м дървесина са доставени на 50 семейства в съседната община Венец,  които са приютили пострадали при инцидента. При необходимост от ДЛС „Паламара” ще бъдат доставени и допълнителни количества дърва за огрев, уточняват от СИДП.
Във връзка с усложнената зимна обстановка общо 21 мобилни екипа на предприятието, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен, са в готовност да съдействат за разчистване на пътищата и да оказват помощ на бедстващи хора. Екипите са оборудвани с високопроходими автомобили, резачки и ръчни инструменти, с които да реагират при необходимост.

 

Булфото, архив