В рамките на седмица: Буря разлюля варненското ветроходство, но утихна

Недко Петров

Истинска драма се разигра във варненското ветроходство през изминалата седмица. Поводът за нея стана проведен търг за килови яхти, собственост на Пристанище Варна, които обаче са и част от историята на Яхтклуб „Кап. Георги Георгиев“. Проведената процедура за продажбата им предизвика стъписване у ветроходците. Те се притесниха не само за това как ще провеждат регати занапред, а също и за бъдещето на любимия си клуб като цяло.
За щастие, тази драма, която в един момент заплашваше да продължи и с протести, беше приключена в рамките само на дни.
Това стана възможно, след като ръководствата на Яхтклуб „Капитан Георги Георгиев – Порт Варна“ и „Пристанище Варна“ ЕАД си стиснаха ръцете и се разбраха да подпишат договор на търговски принцип за ползване на съществуващата инфраструктура от клуба.
Новината бе съобщена на пресконференция в седалището на яхтклуба в присъствието на заместник-председателя на Яхтклуб „Капитан Георги Георгиев – Порт Варна“ Александър Калчев, члена на УС Тодор Адамов и секретаря Гергана Георгиева, както на изпълнителния директор на „Пристанище Варна“ ЕАД Петър Сеферов и председателя на Борда на директорите Димитър Атанасов.
Както е известно, преди дни се появи напрежение във връзка с търга, на който от пристанището продават своите лодки, които клубът използваше от години. Появиха се опасения, че е застрашено бъдещето на един утвърден център на ветроходството, но всичко завърши с щастлив хепиенд. Решението за сключване на договор е взето след среща на ръководствата на клуба и пристанището, на която присъстваха и представители на синдиката на порта в четвъртък.

6 - More - 2

Пристанището продължава да помага на яхтклуба

„Благодарим на „Пристанище Варна“ АЕД за подадената ръка и за подкрепата, която ще продължи да ни оказва. Това ще ни помогне да продължим да изпълняваме основните си цели – популяризиране на морето сред децата и любов към него“, заяви Александър Калчев. Той изрази също благодарност към министъра на транспорта Ивайло Московски и спортния министър Красен Кралев за бързата реакция и съдействието за решаване на проблема.
Петър Сеферов пък гарантира, че детско ветроходство ще има, като на кадрите на клуба ще бъдат подсигурени всички необходими условия за тренировки и обучения.
„Никога не сме искали да спираме развитието на детското ветроходство на клуба и никога няма да го направим. За нас е важно варненските деца да спортуват. Сега правим един търг за продаване на лодки, ще направим втори и трети, а с парите ще закупим нови малки спортни лодки за клуба“, обяви Сеферов. Последният уточни, че засега няма резултати от първия търг, тъй като той ще приключи другата седмица
Сеферов разкри още, че се надява договорът с клуба да бъде подписан до началото на новия сезон, а Димитър Атанасов уточни, че няма вариант, при който сградата, в която се помещава клубът, да бъде отдадена под наем, на концесия или продадена.

Ветроходците искат да станат собственици на част от лодките

6 - More - 1

„Тази сграда е собственост на „Пристанище Варна“ ЕАД и ще продължи да се ползва от клуба. По закон, след като сключим търговския договор, това ща става срещу наем“, уточни Атанасов. Запитан колко са кандидат-купувачите на лодки на първия търг, той поясни: „Не може още да се каже със сигурност. Много хора си купиха тръжни документи, но след това те правят оглед на лодките и преценяват какви средства са необходими за ремонт и експлоатация. В зависимост от това решават дали да се явят на търга.“
Калчев уточни, че клубът иска да закупи яхта „Каприкорн“ и успешните им лодки в клас „Петерсон 25“, „Нунки“ и „Алгол“. В заключение думата взе Гергана Георгиева. „Искам категорично да опровергая нелицеприятните коментари, които прочетох, че г-н Петър Сеферов щял да продаде всички лодки. Именно с неговата помощ ние ще осигурим развитието на един модерен наш клуб и ще се освободим от тежестта и отговорността на киловите яхти“, каза тя.