В разгара на сезона по морето: НАП проверява масово за касови бонове

 

От началото на месеца по Северното Черноморие работи общ център на полицията и данъчните служби. Започнаха и постоянните проверки на данъчните инспектори. За първата си седмица в региона на Варна те извършиха над 450 проверки и вече има наказани нарушители, съобщава БНТ.
Проверките продължават и в момента, най-често досега инспекторите на НАП откриват разлики в касовата наличност. Разминавания между отчетеното и намереното е констатирано в 45 обекта. В 25 от случаите клиентите не са получили касов бон. За това нарушение обектите са затворени за срок между 7 и 30 дни. Данъчните инспектори проверяват още дали се декларират правилно и в срок осигурителните задължения и данъците върху приходите.
Засиленото внимание към черноморските обекти не означава, че във вътрешността на страната данъчната дисциплина отслабва.
Данъчните патрули се състоят от двама души, които, облечени със специално обозначени жилетки, ходят по търговски обекти, купуват си стоки и очакват да получат касови бележки. Те не правят проверка на място, а само предават информацията в звеното.
Данъчните инспектори от своя страна са като тайни клиенти, извършват същото действие и наблюдават. След като получат или не касова бележка, се легитимират и изискват от управата на търговския обект да бъде направено сравнение между наличните пари и парите в каса.
Неиздаването на касова бележка е едно от най-сериозните данъчни нарушения, защото говори за укриване на данъци. Наказанието за физически лица е глоба от 100 до 500 лева, а за юридически – от 500 до 2000 лева. При повторно нарушение сумата се удвоява.
По-сериозни са санкциите когато има неизправност на касовия апарат, такъв липсва или не отговаря на изискванията на българското законодателство. Глобите са от 300 до 1000 лева, а юридическите лица се санкционират със суми от 3000 до 10 000 лева.
Независимо от глобите и наложените санкции обаче, има и втора наказателна мярка, която се налага от данъчните – запечатване на търговския обект за срок до 30 дни. Тази мярка се прилага, когато има неиздадена касова бележка, не се отчитат правилно оборотите, липсват данъчни документи и се укрива информация от НАП. На запечатване не подлежат само сергиите, защото са подвижни и това не е възможно.
По Черноморието засилените проверки ще продължат до края на летния сезон. Ще се следи за нарушения на данъчното и осигурителното законодателство. Оперативни проверки ще се правят всеки ден, за да се намали риска от неспазване на законите, а на целодневно наблюдение ще бъдат подложени обекти, за които НАП вече има данни, че не спазват данъчните и осигурителни закони или прекалено често сменят собствениците си. Проверките ще обхванат всички видове обекти – ресторанти, барове и дискотеки, хотели, турооператорски фирми, салони за красота, здраве и спорт, валутни бюра, игрални зали и търговски обекти.