В присъствието на чудотворна икона: Варненският митрополит Йоан заклейми Истанбулската конвенция

 

На 28 януари светата литургия в Катедрален храм „Успение Богородично“ – Варна, оглави Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. С архиерея съслужиха ставрофорен иконом Димитър Стоев – протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, ставрофорен иконом Дончо Александров – епархийски съветник, ставрофорен иконом Петко Минчев – духовен надзорник на Варненска и Великопреславска епархия, и председатели на варненските храмове.


В храма прозвуча Евангелското четиво за Митаря и Фарисея. Светата църква е определила тази притча да се чете в първата подготвителна неделя към Светата Четиридесетница. В нея можем да открием гордостта и заслепеното чувство за праведност на Фарисея и искреното покаяние на Митаря. Ясното осъзнаване на нашата греховност и съзнанието ни за недостойнство пред Бога водят към искрено покаяние.
По решения на Светия синод Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан прочете становището на Светия синод на Българската православна църква относно Истанбулската конвенция.
След края на светата литургия митрополит Йоан отслужи молебен канон на Пресвета Богородица пред чудотворната икона на Божията майка „Одигитрия Байталска“, която ще остане в пределите на епархията и през следващите дни. Архиереят благопожела: „Нека Бог, по молитвите на Пресвета Богородица, ни помага, закриля и пази от всяко зло и да ни даде духовна трезвеност, разумност и уравновесеност в предстоящите дни, които постепенно ни довеждат до Светата Четиридесетница“.
Светинята, която дойде във Варна, се съхранява в манастира „Рождество на Пресвета Богородица“ в село Байтали, Одеска област, откъдето е и името ѝ „Пътеводителка Байталска“. Години наред е била изгубена и е открита през 2005 г. Според преданието преди 200 години манастирът е бил опожарен и монасите са я скрили, за да я запазят.
Известни са немалко чудеса, които са се случили след молитви към „Одигитрия Байталска“ в различни градове като Киев, Одеса, Москва и др. Много са били бездетните семейства, които след молитва пред иконата се сдобиват с деца. Много болни деца получават изцеление от различни заболявания след молитвите на техните родители. Даровете, които са окачени пред иконата, показват една съвсем малка част от чудесата, които са се случили. Свещеническите кръстове засвидетелстват, че и много духовници са получили просимото от Божията майка.