В очакване на отговор от държавата: Личните лекари във Варна не прекратиха протеста си

Общопрактикуващите лекари във Варна продължиха протеста си срещу новите правила, по които трябва да работят. Те изразиха недоволството си в четвъртък и се събраха отново в петък до сградата на РЗОК във Варна, но без да блокират входа й. Медиците не скандираха, не развяваха знамена и плакати, а просто коментираха новите си проблеми, които им носят реформите. Джипитата не взеха категорично решение дали да продължат протестите си и през тази седмица. Те приеха да се съберат на същото място в понеделник в 8 часа, за да решат на място как ще защитят най-добре каузата си.

7 - Protest 3
Основното колебание на семейните лекари дали да оставят кабинетите си затворени е заради пациентите. „При нас е малко по-различно, отколкото при другите лекари. Ако не работим, това се отразява директно върху наистина болни хора, които се нуждаят от нас. Връзката на общопрактикуващия лекар с пациента е много по-близка“, коментира участник в протеста.
Повечето семейни лекари дошли пред Здравната каса във Варна заявиха, че единственото, което сега получават от здравната реформа, е повече бумащина.

7 - Protest 1
„Ще преглеждаме пациента 25 минути, защото ще имаме 15 минути писане“, възмутиха се присъствали на събранието. Медиците са сигурни, че при такава документация ще има доста неточности, съответно и глоби.
„Единственото, което се улеснява сега, е да бъдем глобени“, заявиха семейни лекари. Те добавиха, че заради участието си в протестите приемат проверките и санкциите като нещо неизбежно.
Д-р Светлин Митев, председател на Сдружението на семейните лекари във Варна, коментира, че решението дали ще продължат протестите зависи от това как ще се развие ситуацията и на национално ниво. Ако се види желание за отстъпки, лекарите ще се върнат в кабинетите и при пациентите си. За момента повечето от тях срешат разбирането и подкрепата на болните. Д-р Митев освен това подчерта, че за разлика от прогнозите спирането на работа от страна на семейните лекари не е натоварило допълнително „Спешна помощ“. В това той се уверил с очите си заедно с други колеги.
По време на демонстрациите доста лекари изразиха възмущението си от поведението на управляващите, в това число и от думите на премиера Бойко Борисов по адрес на съсловието. „Държат се с нас като с изтривалки. Обсъждат това колко била инвестирала държавата в образованието на лекарите, а никой не казва, че таксите в медицинските университети са едни от най-високите. Освен това защо постоянно се говори колко много лекари били заминали в чужбина? А ние, които оставаме тук, някой интересува ли се как ние се справяме?“, коментира участничка в протеста.

Недоволството е срещу хаоса и бумащината

7 - Protest 4

Според джипитата, ако промените, срещу които се надигнаха, реално се осъществят,  ще им се налага да отделят много повече време за попълване на документи, което ще намали времетраенето на същинската част от работата им – прегледа на пациента. Ако не го правят, ще бъдат глобявани. Те също така са против въвеждането на пръстовия отпечатък, което според тях ще създаде допълнителен хаос и допълнително време за престой на всеки пациент. Личните лекари искат да бъде въведена здравната електронна карта.
„Работата ни ще бъде предимно хаос и бумащина. Превръщат ни в писарушки, а не в лекари“, ядосва се д-р Каролина Златева.
Д-р Светлин Митев отбеляза пред радио „Фокус“, че лекарите са изненадани от решението на надзорния съвет на НЗОК по отношение на действащите от днес цени на видовете медицинска помощ по наредба 2. „Има много нови текстове, които не одобряваме, няма нищо променено и в цените. Говори се за промени в обеми, нещо, което не ни удовлетворява, и протестите продължават”, допълни д-р Светлин Митев. Той каза още, че общопрактикуващите лекари във Варна получават подкрепа и от отделни лекари от специализираната и болничната помощ. „Има подписано споразумение бъдещи промени да стават с участие на експерти от Националното сдружение, но аз не прочетох никъде да има готовност за започване на корекции в наредбите. Те трябва да се отворят за корекции”, смята д-р Светлин Митев.