В ОУ „Петко Славейков“: Ремонт и модерно обзавеждане кара учениците да мечтаят

Центърът за иновативно обучение „Училище за мечтатели“ бе открит в ОУ „Петко Славейков“ във Варна. Проектът е на стойност 320 000 лв., от които 150 000 лв. са осигурени от Фондация „Америка за България“, а останалите – от бюджета на училището и от училищната общност чрез организирани базари, в които активно са участвали деца и родители.

На тържеството присъстваха кметът Иван Портних, Лиляна Павлова – министър за българското председателство на Съвета на ЕС 2018, Тодор Балабанов – председател на ОбС, народните представители Таня Петрова и Емилия Милкова, Десислава Тальокова – изпълнителен директор на фондация „Америка за България“, Наталия Митева – програмен директор на организацията.

Кметът Иван Портних припомни, че ОУ „Петко Славейков“ не за първи път доказва своята иновативност и вече е носител на една от годишните награди на WEBIT в тази категория.

В знак на подкрепа на креативността на колектива той подари на директора Нели Павлова символичната монета „Варна – Европейска младежка столица 2017“. Резултатът от проекта: 6 класни стаи и коридора са основно преобразени, съгласно изискванията за съвременна образователна среда.

Те са превърнати в домове на математиците, на сладкодумните разказвачи на приказки, на изкуствата, на природолюбителите, на смелите пътешественици и на спортистите. Коридорът е улица, в която има доброволчески център, кът за събиране на хартия, галерия за изработени от децата предмети и рисунки, театър и библиотека.

Изградена е нова ел. инсталация, стените са боядисани в топли цветове, поставена е специална винилна настилка на подовете, нови радиатори, врати, щори. В класните стаи са премахнати подиумите, осигурени са мултимедийни проектори, модерни лаптопи за учителите, озвучителна система, 65-инчов екран, интерактивна дъска. Учениците пък разполагат с 36 таблета и очила за виртуална реалност. Цялостният вътрешен дизайн е дело на арх. Десислава Христова от архитектурния факултет във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, графичният дизайн е изработен от художничката Николинка Димитрова.