В ОУ „Капитан Петко Войвода“: Родители се оплакват от тормоз над децата им от учителка

Евгения Иванова

Росица Радева, майка на момченце, което е първи клас в ОУ „Капитан Петко Войвода“ в квартал „Галата“, се свърза с нас, за да разкаже за инцидента преди два дни. Миналия вторник полиция нахлу в училището след разправия между майка и учителка.


„Проблемът започна, когато назначиха нова учителка, която води занималнята. В началото аз нямах контакт с нея, тъй като моето дете не посещава занималня. Другите майки се оплакваха, че се държала лошо с децата, обиждала ги, дърпала им ушите и ги удряла по главата. За мен неприятностите започнаха, когато тя заместваше класната. Отидох да си взема детето от училище и тя ми каза, че свършили часове и не знаела къде е синът ми. Изпаднах в ужас, те нямат право да ги пускат, без родител да ги е взел. Децата са първи клас, идват от детска градина и изобщо не са ориентирани. Намерих моето и още едно дете от класа в магазин до училището. Ами ако нещо се случи, кой ще е отговорен? Още тогава мислех да подам жалба“, разказва Росица.
Тя сподели, че учителката се държала агресивно и дори истерично с децата, нямала абсолютно никакъв подход към малчуганите, за което потвърдили и други учители.
„В понеделник, на 16-и, прибрах сина си с навехнат крак. В час по физическо са пострадали три деца. В училището има подобен на английски двор, с дупка, дълбока метър и половина, децата се бутали около нея, едното дете паднало и цялото му лице е в рани, синът ми куцаше, а третото дете беше с нарязан от пръчка корем. Понеже госпожата не можела да се справя с децата, извикала една от майките да присъства в часовете, защото синът й не слушал. Това, което ми разказа майката, ме потресе. Имали час по английски и казала на децата да си извадят учебника. Моето дете и още 2-3 деца са нямали учебник, защото техните са в класната за проверка. Изправила сина ми и му казала: „Нямаш учебник, така ли? Ами тя майка ти е виновна, като не знае какво да ти слага в чантата, ето сега всички ще ти се смеят“. Тя настройва децата, държи се с тях ужасно, това не е педагог в никакъв смисъл на думата. В момента децата са в такъв период, в който трябва да им се помогне да се адаптират към промяната, а не да се прибира разстроен и повече да не иска да стъпи в училище“, сподели още разтревожената майка.
На другия ден майката изпратила детето си до класната стая, за да говори с учителката за инцидента и защо никой не наблюдава децата в час по физкултура. В стаята видяла едно момченце от класа свряно вътре в шкафа на бюрото:
„Това се случваше в присъствието на госпожата, обърнах се и я питах какво прави детето вътре в шкафа, а тя ми отговори какво ме интересувало, нали не е моето. Съответно аз вдигнах тон и започнах да й обяснявам, че не може да упражни никакъв контрол над децата, нито да ги респектира, за да спазват дисциплина, както класната им. Тя започна да вика да напусна училището, казах й, че няма да напусна, защото още не е почнал часът, и в този момент излезе друга учителка, която започна да ме дърпа и даже ми извади пръста на ръката. Казаха, че ако не напусна, ще извикат полиция. Казах им да извикат и изчаках полицаите. Обясних им какво се е случило и си тръгнахме. Вечерта извикаха мъжа ми и му съставиха протокол. Детето ми в момента е спряно от училище, докато не се върне класната, а аз ще си търся правата с адвокат. Децата дори нямат стол, в който да се хранят. Ядат или седнали на земята в двора, или в класната стая. Зимата как ще е, умът ми не го побира. Аз живея в „Галата“, а там няма друго училище, принудена съм да си водя детето в това“, сподели Росица.
„Народно дело Седмицата“ се свърза с директорката на ОУ „Капитан Петко Войвода“, но тя не искаше да даде никакъв коментар по въпроса. „Когато ние говорихме с директорката, тя ни обясни, че имало недостиг на учители, едва ли не трябва да си пазят тези, които в момента работят. Не срещаме никакво съдействие от нейна страна“, каза разтревожената майка.

„Информирани сме за случая, имаме писмен сигнал от родител и сме дали ход на събитията. Комисия ще направи проверка и ще се свърже с всички засегнати страни“, заявиха от Регионалното управление по образованието.