В навечерието на 3 март: Най-българската постановка „Българи от старо време“ завладява оперната сцена

 

Театрално-музикален продуцентски център Варна представя новата премиера на Държавна опера – Варна, „Българи от старо време“ в рамките на 69-и творчески сезон (2015-2016).

Музиката е на Асен Карастоянов, а либретото – по едноименната повест на Любен Каравелов – Коста Райнов.

16 - scena  3

Българи от старо време” отдавна е нарицателно понятие, което ни напомня епохата на Възраждането от средата на XIX век, настройва ни патриотично, умилява ни.

За спектакъла на 2 март се е погрижил постановъчен екип начело с режисьора Николай Априлов, с диригент и хормайстор Стефан Бояджиев, сценография Атанас Велянов, художник по костюмите Диляна Първанова, хореография Гергана Георгиева-Караиванова, Радослав Иванов, компютърен дизайн и ефекти Венелин Миланов, Антон Златинов. Със специалното участие на Танцов ансамбъл „Одесос” при МВР – Варна.

В главните роли ще видим българския актьор Стефан Рядков като Дядо Либен, копривщенски чорбаджия. В ролята на
Дела, неговата жена, ще се въплъти актрисата Петя Петкова.

16 - scena  1

За образа на техния син Павлин са се подготвили Пламен Долапчиев и Христо Ганевски. Хаджи Генчо, килиен учител, е актьорът Пламен Георгиев. Неговата жена е певицата Благовеста Статева, а Лиляна, тяхна дъщеря – Ина Петрова. В останалите роли ще видим Лилия Илиева, Велин Михайлов, Закар Гостанян, Людмил Петров, Вяра Железова, Антоанета Маринова, Анатоли Романов, Юлка Трендафилова, Галина Великова, Марина Иванова, Красимира Митева, Миглена Страдалска, Събина Матеева. Участват още хор, оркестър и балет на Държавна опера Варна.

Режисьорът Николай Априлов

Българи от старо време” – нашето ДНК

16 - Scena - Rezhisjor

– Заради какво „Българи от старо време” е най-играната българска оперета знае най-добре нейният режисьор Николай Априлов…

– С голямото разнообразие на изразни средства, съюзила музиката с театъра по един чудесен начин, „Българи от старо време” остава най-желаната и най-възторжено приета българска оперета. То е заради героите, заради духа, заради стремежа към свобода. Не само физическата свобода, но и свободата на нравите, защото това е вечният конфликт между Дядо Либен и Хаджи Генчо. И още заради прекрасната музика с толкова българско звучене, заради шевиците и костюмите, заради всичко, което е заложено в нашето ДНК.

– Какво е новото при „старите” българи?

– Във Варна сега ще играем за 70-и път „Българи от старо време” и тази дълголетност, заедно с препълнените зали, е нашата най-голяма награда. В постановката сега внасям редица новости и препратки към днешния ден. Имам и нов Хаджи Генчо, в изпълнение на великолепния комедиен актьор от Варненския драматичен театър Пламен Георгиев, Ина Петрова пък е новата му дъщеря Лиляна, Велин Михайлов е новият ратай Иван. Те влизат с голяма амбиция в екипа и аз вярвам в успешните им дебюти. А Стефан Рядков, познат с прекрасното си превъплъщение като Дядо Либен – и от постановките на „Българи от старо време” в други градове, сега във Варна ще се появи за 300-тен път в този образ.

– Има ли нещо, което още не знаем за „Българи от старо време” и което сега ще научим от тях?

– От това пътешествие с Хаджи Генчо и Дядо Либен публиката ще почувства по-дълбоко хорските нрави от епохата на Възраждането, противопоставени на радикално променящия се български бит.

Ще почувства, наред с това, и отсъствието на толкова много любов, романтизъм, фантазия и творческа власт, които днешният ден ни е отнел.

– Но това няма да промени онзи добронамерен, всеопрощаващ и по своему мъдър хумор, заради който обичаме „Българи от старо време”…

  • Смехът е заложен в „Българи от старо време” и както се казва в народното творчество, всичко добро се смее. Смее се слънцето, смее се птичето, смее се цялата природа. Който се смее, той пее и зло не мисли. Дори злото не е чак толкова зло, когато е облъчено с усмивката на душевната сила и благородство.

Разговаря Виолета Тончева