В навечерието на Коледа: Общината търси данъци от покойна жена, които са платени

 

 

 

Знам, че община Варна е в много тежко финансово състояние и търсят всяка възможност да изстискат с всевъзможни такси гражданите, които и без това плащат най-високите местни данъци в България, но това вече е непростимо, пише наш читател.

Пиша ви, защото знам, че не съм единствен, а и за предпазя други съграждани. Искам да им кажа: „Пазете си бележките за платени данъци към община Варна дори и от вашите починали близки преди десетилетия, защото системата им прави много грешки и може да ви ги търсят пак след 10 години с натрупани огромни лихви и дори да ви пратят частни съдия изпълнители да запорират имуществото“. В навечерието на Коледа в пощата си получих писмо от община Варна и бях потресен, че на плика видях името на майка ми, която почина от рак преди 8 години.

Вътре се съобщава, че съм наследил от нея около 330 лева данък сгради и такса смет плюс натрупани лихви за още около 300 лева. Приканен съм да оправя това в 7 дневен срок от получаване на съобщението, което всъщност няма нито дата, нито подпис.

Но това не е най-лошото, ами фактът, че това е гавра с паметта на майка ми. Тя си отиде, като едно от най-важните й желания преди смъртта й бе да не оставя нито лев задължения, които да тежат на близките й.

Разбирате какъв бе шокът ми от полученото съобщение точно по празниците и се разрових в документите, които ми върнаха спомена за една от най-тежките загуби в живота ми.

Малко след смъртта й през септември 2010 г. изкарах справка за задълженията й, които показаха, че в годината на смъртта й нейните задължения за данък сгради и такса смет се прехвърлят към мен, заедно с жилището. Разбира се, ги платих, за да изчистя всичко и си пазя документа за това, както и документите за платени данъци от майка ми в предходните години.

Че системата на общината прави много грешки, го знам от опит, когато преди 3 години ме накараха да платя два пъти данъка на автомобила си. След спор на гишето грешката бе оправена. Но горчилката от подобно отношение остава.

За толкова години нито веднъж от общината не е идвало съобщение за подобни задължения.

За мен това отношение граничи с мародерство и усещането е като да се опитва да ви лъже телефонен измамник, пише нашият читател.

Миналата година подобен гаф имаше и в Пещера, за който писа „Монитор“. Местни данъци и такси от починала преди 10 години жена търси общината в Пещера. За това се оплакаха близки на покойницата, които получили „честитка“ от данъчната администрация в родопското градче.

Елена Николова живеела в близкото до общинския център село Радилово и  се споминала преди 10 години. Какво било учудването на наследниците й обаче, когато получили на адреса на родственицата си писмо за неплатените такса смет и данък сгради.

От общинската администрация приканвали Елена, която отдавна не е между живите, доброволно да се издължи на местния бюджет.

„Задължението“ било за 80,99 лв. и трябвало да бъде платено в 7-дневен срок. В противен случай следвали крути мерки срещу длъжницата, като напр. запор и опис на имуществото й, публично да обявят името й на длъжник пред местната общественост, както и да поставят името на Елена на видно място в общината за порицание.

Текстът след цитираните мерки пък гласи, че съгласно закона публичното вземане се погасява по няколко причини, сред които е и при смърт на задлъжнялото лице.

Някой чиновник в общинската администрация в Пещера обаче явно не е променил партидата на баба Елена и не е направил проверка в ЕСГРАОН, че жената е починала.

Въпросните задължения били за периода 2002-2006 г., а поканата за доброволно изпълнение е по утвърден образец на Министерство на финансите, обясняват от общината.

Подобни „гафове“ се случват и в други администрации заради недоглеждане и грешки в софтуера, тъй като не са променяни партиди на починали лица и покойниците често излизат като недобросъвестни данъкоплатци, коментират препатили пред „Монитор“.