В мизерия и студ: Майка и син заживяха под тераса

Драма с участието на майка и син разтърси обитателите в блоковете на ул. „Брегалница“ миналата седмица. 65-годишната Фани и 46-годишният й наследник Иво от четири месеца живеят на един дюшек под терасата на първия етаж на блок.
„Бяхме в приют за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица от април, изкарахме обаче четири месеца и си тръгнахме. Причината е, че в стаята имаше въшки, другите бездомници често се биеха, иначе отношението към нас беше добро. Разполагахме с топла вода, имахме и подслон и храна“, разказа Фани.

4-terasa-2
След като през август се местят със сина си в новото си „жилище“ под първия етаж на блока, двамата остават изцяло в ръцете на живеещите наблизо хора. Те им осигурили дюшек и диван, ежедневно им дават и храна. В началото на месеца Иво е получил възпаление на стомаха, следствие от операция на язва, усетил е болка и в бъбреците. Припаднал два пъти. Жена от отсрещния блок му носи лекарства и топъл чай.
„Иво малко се пооправи благодарение на грижата на тази женица, но нямаме пари да си позволим лекар, за последно се къпахме преди няколко дни на топлата вода до морето, където ходим често“, допълни Фани.
Тя разкри, че спешно търси 30 лв., за да се прибере с Иво в родното си Дулово, да си вземе годишната рента от 840 лв. за ниви. „След като се приберем, моя приятелка ще ми даде телефона на дъщеря ми, която е в Англия. Аз загубих номера й, затова от месеци не сме се чували“, призна още Фани.
Последната планира да продължи да живее във Варна, тъй като е спазарила квартира в приземен етаж срещу 60 лв. на месец. Ако обаче стане така, че не успее скоро да си вземе рентата, ще опита да се свърже отново с Димитър Енчев, управител на общинския приют, за да го помоли да ги върне там за зимата.
„Господин Енчев е добър човек, може би сбъркахме, че си тръгнахме през лятото. Ако не успеем да обезпечим квартирата, за която съм се разбрала, приютът остава единственият ни шанс, тъй като не е реално да смятаме, че двамата може да оживеем тук през зимата в студ, сняг и мраз“, завърши разказа си Фани.