В МБАЛ „Св. Анна“, изследват и лекуват безплатно сънна апнея с апаратура без аналог в България

 

До края на годината екип от специалисти от МБАЛ „Св. Анна“ във Варна ще проведат безплатна за пациентите програма за диагностициране и лечение на сънна апнея. Средствата – 20 000 лева, са осигурени от община Варна, като с тях могат да се покрият разходите по около 400 страдащи от заболяването.
„Обструктивната сънна апнея се превръща във все по-мащабен социален проблем, тъй като пациентите страдат от кислороден недостиг, който с течение на времето предизвиква други сериозни здравословни проблеми“, коментира шефът на МБАЛ „Св. Анна“ д-р Гален Шиваров. Той посочи, че отделението по УНГ в МБАЛ „Св. Анна“ разполага с функционален кабинет и специфична апаратура, която няма аналог в България за диагностика на обструктивна сънна апнея – акустичен ринометър и акустичен фарингометър (ехограф за носната кухина и фаринкса), позволяващи много точно да се прецизират анатомичните причини за апнеята, както и апарат за високочестотно-индуцирана термотерапия, позволяващ да се извършат необходимите оперативни интервенции за корекция на проблема сънна апнея.

23-apneq
Хъркането, провокирано от сънна апнея, засяга все повече хора, като най-често се проявява във възрастта 30 – 50 години. Причините за състоянието са различни, затова в диагностицирането и лечението на пациентите участват специалисти от различни направления на медицината.
Всеки, който желае да се включи в програмата, трябва да се запише за безплатен преглед на телефон 052/821 356. Записването става всеки делничен ден от 8 до 16 часа. Час може да си запишете и на e-mail: programa_osa@svetaanna-varna.com. Важно е да се уточни, че в програмата могат да се включат само жители на община Варна, Звездица, Тополи, Константиново и Каменар.
Профилактичната програма, изготвена и осигурена в партньорство между община Варна и МБАЛ „Св. Анна“, дава възможност хората да се изследват, без да заплащат, и да пристъпят, при доказана потребност, към последващи оперативни процедури, които могат да се извършват по клинични пътеки, финансирани от НЗОК.

Какво представлява обструктивната сънна апнея

Обструктивната сънна апнея е здравословен проблем със сериозно обществено значение. Тя води до липса на сън у пациентите, което се отразява пряко върху кондицията и работоспособността им и крие риск за сериозни, дори опасни ситуации. Сънната апнея може да предизвика проблеми с паметта, забавени реакции и трудно поддържане на способността за концентрация. Свързва се с хъркане и неправилно дишане през цялата нощ. При апнея дишането на практика спира за цели минути наведнъж, докато пациента спи. Когато дишането спре, кислородът в кръвта спада и провокира недостиг, което пък влияе на всички останали органи и системи.
Основните симптоми на сънната апнея са хъркане, сухота в устата и гърлото, сутрешно главоболие, загуба на паметта, дефицит на вниманието, депресия, умора, често нощно уриниране, импотентност, безсъние.
Проучвания в областта не изключват връзка между сънната апнея и метаболитните заболявания, вкл. високо ниво на холестерол в кръвта и инсулиновата толерантност. Наблюденията показват, че посредством метаболитната и сърдечносъдовата система сънната апнея може да доведе до редица други нежелани здравословни проблеми, сред които втвърдяване на артериите, акумулиране на плака по артериалните стени и сърдечен удар.
При страдащите от сънна апнея се наблюдават повече случаи на хипертонии, емоционални и психически нарушения.