В Малта: Бойчо Марев превърна Суики в изненадата на първенството

Може би най-опитният български играч по футзал – Бойчо Марев, превърна новия си клуб в Малта Суики Юнайтед в изненадата на първенството. Варненецът премина в непретенциозния тим, чиято цел бе да не изпадне, а накрая се класира в първата шестица (бел.авт. – шампионатът има 14 отбора) и остана на една позиция от плейофите, за които се класираха отборите от топ 4.
Синът на футболната легенда на Варна Тодор Марев разкри пред „Народно дело Седмицата“, че Суики Юнайтед е нов клуб, създаден през 2009 г. като футболен, а малко след това започва да развива и футзал.

30_2
„През годините, в които бях в Малта, играх за най-добрите местни тимове – Хибърниънс и Балзан. С тях спечелих абсолютно всички трофеи на страната – имам по две шампионски титли, купи и Суперкупи на страната. Станах и голмайстор на футзалното им първенство. През времето, в което бях тук, срещнах много добри приятели, които винаги бяха до мен и ми помогнаха. Така дойде и решението, че е време аз да помогна на тях и да срещна новото предизвикателство да играя за по-малък и нов клуб с неголеми финансови възможности. Тези фактори са основната причина да не завършим по-напред в първенството. Въпреки това направихме много добри резултати и постигнахме основната ни цел – да играем в елитния кръг на първенството. Шампионатът тук се разделя на две след първия полусезон – на елитен кръг и първа дивизия. Първите шест са в елитния кръг, а останалите осем играят първа дивизия.
В първенството участват общо 14 отбора. Организирано е добре. За  разлика от България, тук има футзална федерация, спонсори и организацията като цяло е на ниво. За съжаление нивото на футзала е ниско и разликата в класите на първите отбори е голяма в сравнение с останалите“, коментира Марев.
Той призна, че нивото все пак се вдига всяка година, особено в отборите, които имат финансови възможности. „Мое лично мнение е, че ограничаването на броя чужденци, които имат право да са на терена, до двама и двама на пейката, ограничава възможността да се вдигне още нивото. В Малта идват доста чужденци, и то класни. Тук играха трима национали на Румъния, има бразилец от Висшата лига на Испания, национал на Словения, бившият капитан на Хърватска, национал от Иран и още много добри играчи, които несъмнено вдигат нивото на футзала в Малта“, категоричен е Марев.

30_4
Той е доволен от играта си през този сезон. „Играх добре, почти във всеки мач съм вкарвал голове и имам доста асистенции. Освен това помагах и на треньорския щаб, което бе една от функциите, които изпълнявах. Най-важното е, че постигнахме целите си, бяхме много задружни. Имахме доста проблеми, но в крайна сметка сме доволни от постигнатото. Искам да изкажа специални благодарности на Тими Джингъл, Карл Балзан и Дилан Микалеф, както и на президента на клуба Джъстин Фенеч и Робърт Дингли за условията, които ми предоставиха и се грижеха за мен през тази година, както и на всички останали, които подкрепяха клуба“, добави варненският състезател.

Школата му във Варна върви отлично

Бойчо Марев е щастлив, че футболната школа, която създадоха във Варна с брат си Благовест, върви отлично. Клубът, който синовете на Тодор Марев създадоха, се казва „Марев Старс“. „Школата във Варна върви доста добре. Все повече деца се записват при нас. Имаме нужда от собствен терен, за да увеличим дейността си, но засега, каквото имаме, е ОК. Децата са щастливи. Забавно е. Учим ги не само на футбол, но да са добри и възпитани. Видео и снимки могат да се намерят на страницата ни във фейсбук“, обясни Бойчо.