В края на месеца: Европейският музикален фестивал пробужда духа

Три изключителни музикални събития ще събудят пролетния фестивален дух на Варна с началото на XIII европейски  музикален фестивал 2016. Първото от тях е официалното откриване на форума на 27 март в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. То е проект на ценената по цял свят българска пианистка Пламена Мангова и е с посвещение на 110-годишнината от рождението на Дмитрий Шостакович. Под мотото „Шостакович и неговите съвременници“ Мангова събира програма от творби на великия руски композитор, както и на Равел, Бритън, Прокофиев.
На 27 март варненската публика ще има уникалния шанс единствена в България да види събрани във ФКЦ трима звездни европейски музиканти с руски произход, които идват от най-престижните музикални сцени на Стария континент. Това са виртуозният цигулар Антон Бараховски, главен концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио, Мюнхен, титулуваният като обой №1 в света Алексей Огринчук, соло обоист на знаменития Кралски Концертгебау оркестър в Амстердам и смятаният за наследник на ненадминатия Ростропович руски виолончелист Александър Князев. В Симфония №15 на Шостакович ще се включат и 13 ударни инструмента в ръцете на водещите български перкусионисти Радостин Кукудов, Снежина Богданова и Добри Палиев.
На 31 март отново в зала 1 на ФКЦ е гастролът на световния цигулков виртуоз Шломо Минц с оркестъра на Класик ФМ радио. Израелският цигулар, виолист и диригент е признат за един от най-добрите цигулари на нашето време. Той е ярък наследник на майсторството на Паганини, уважаван от публика и критика за своето безпогрешно музициране, стилистично многообразие и впечатляваща техника. Шломо Минц свири на два изключителни исторически инструмента – цигулка Гуарнери дел Джезу от 1700 г. и виола Карло Джузепе Тесторе от 1696 г. Той е един от малцината цигулари от наши дни, имали щастието да свирят на цигулката на великия Паганини. Във Варна очакваме световния музикант с много въздействаща програма от произведения на Бах, Чайковски и Бритън.