В знак на съпричастие: Ученици от Варна влязоха в ролята на бежанци

Доброволци от Професионална техническата гимназия участваха в симулативна игра ”Пътят на бежанците” по повод 20 юни – Международния ден на бежанците.

15 - bejanci 4
Играта е разработена от ВКБООН и е предназначена да помогне на младите хора да разберат по-добре проблемите на бежанците в света чрез пресъздаване на опростен, но динамичен модел на реалността. Тя е ефективен начин да накара ученици (част от тях членове на клуб ООН в ПТГ – Варна) да съпреживеят и почувстват нетипична ситуация в ролята на бежанци (ситуация, която им причинява емоционален дискомфорт).

15 - bejanci 2
В ролята на комисари от ВКБООН влязоха обучителите на връстници от училищния Превантивен клуб в гимназията: Георги, Виктор, Мирена, Даниел, Вероника, Надежда, Ева, Маргарита.
В ролята на доброволци бежанци участваха 50 ученици от VIII до IX клас от Техническата гимназия. Гости на играта бяха доброволци по проект, организиран от Дружеството за ООН в България и АИЕСЕК България за учениците, част от клубната мрежа за ООН в България, относно целите за устойчиво развитие, съобщават Михаела Димитрова – координатор на клуб ООН, и Снежана Илиева – координатор на УПК.