В деня на най-големия сняг и студ: Варненски ученик написа гневно писмо на инспектората

Ученик от варненската Природо-математическа гимназия написа гневно писмо до инспектората по образоването в града на 4 януари, когато градът беше покрит със сняг. Той го публикува във фейсбук, но го изпрати и на пощата на „Народно дело Седмицата“, за да сподели мнението с възможно най-много хора. Ето и текста на обръщението:

Уважаема госпожо Генова, директор на РИО – Варна,
Днес в колко часа се събудихте? В колко часа излязохте от дома си и тръгнахте към работа? Съмнявам се да е било в интервала от 6:30-7:30 часа. Ами, изненада – 90% от учениците, които са първа смяна, 6:30-6:40 са вече по спирките, чакайки съответния градски или междуселищен автобус.
Имайки предвид климатичните условия и „готовността“ на пътищата във Варна по това време на деня/сутринта, закъснения на автобусите са неизбежни! Със закъсненията идва и чакането по спирките, в температури от -5 до -10 (нека не забравяме и смразяващото влияние на северния вятър), което пък води до измръзване/простуда. И след това, тези които геройски не са се отказали от чакането на спирката, стигат до съответното училище, премръзнали, често намусени и ядосани, а там ги очакват около 6 часа (астрономически) учебни занятия. Моля, да се поставите на наше място, моля също и за разбиране.
И от гледна точка на физиологията на човека…
Вие ще ни накарате да ходим на училище сега, в студа, но след три-четири дни ще започнат да се развиват симптоми на настинка/простуда/грип, при което ще трябва да обявите грипна ваканция; така че, да успокоя връстниците ми, ваканция ще има хора, просто не сега! И още веднъж, нека да има малко мислене и перспектива в действията на РИО – Варна за в бъдеще.

Йордан Янкушев