В Градската художествена галерия: Творби от хартиена каша препращат към древни символи

Виолета Гурнакова

„Той използва хартиена каша върху творбите си. Това е по-специална материална, пластична живопис. По този начин той моделира пространството.” Така обяснява най-новата експозиция на Николай Тодоров в Градската художествена галерия изкуствоведът Румен Серафимов.

17 - Galerija 3
„Ванко Урумов също е работил с такава хартия. Николай Тодоров я моделира по един великолепен професионален начин. В 20-и век в тази материалност работят големи фигури. Информел се нарича това направление. Тази живопис показва самата плът на живописта. Дори като начин на изграждане, на ритуал. Това е живопис от особени материи. С тази материална живописна повърхност авторът търси апетитни първични структури, които ни отнасят далеч в древността.
Тя е озаглавена „Пътуване към тишината”, защото Тодоров се вълнува от древни светове и фрагменти като някакви отломъци от някаква стара реалност и изразителност. Участват символите на спиралата, лабиринта и много други като някакви древни стени – като камъни и отломъци, които препращат към античността.

17 - Galerija 2
Авторът иска да потъне в древността в тази тишина, духовна самота, вглъбение, той е уморен, тъй като всички ние живеем в шумна бясна епоха. Неговото изкуство е противодействие и контрапунк на симулативна реалност. Всички медии ни обсипват с виртуална информация, а човекът е още сетивно същество и има нужда от сетивни образи и повърхности, от сетивно общуване, за да усети реалността.
Николай Тодоров изразява тишина и артистично страдание. Това не е комерсиално изкуство и трудно се продават такива творби. Той подари на художествената галерия една от тях”, обяснява изкуствоведът.
Николай Тодоров е роден на 24 октомври 1960 г. в Добрич. През 1990 г. завършва Националната художествена академия, специалност стенопис, при проф. Димо Заимов. Работи в областта на живописта, рисунката, колажа, монументалните изкуства.
„Пътуване към тишината” – така съм озаглавил изложбата в резултат на духовното ми развитие. Тишината аз разглеждам като състояние на благоразположение на духа и съвършенството, на просветление и смирение. В моите картини се опитвам да намеря първичното, изначалното. Творбите ми са вдъхновени от природата, камъка, скалите. Интересът ми е насочен изключително към първичните знаци. Лишени от разказвателност, те създават една тайнственост и мистичност. Картините стоят подчертано материални, релефни, с първична чистота и тежест. Те изглеждат като находки и реликви в нашия постмодерен свят”, казва самият автор за изложбата си, която ще бъде разположена в Градската художествена галерия във Варна от 2 до 22 март.