В Градската галерия: Емануела Цонева представя живота като мозайка

 

„Животът като мозайка” е името, което Емануела Цонева е избрала за своята юбилейна изложба, защото според авторката то най-пълно отразява творческия й път като художник и като човек, който непрестанно търси красотата около себе си. „Идеята ми е да потопя зрителя в част от моя съкровен свят, отразен чрез творбите ми – запечатали парчета от пъзела на моя живот”, споделя авторката.
В изложбата публиката ще усети силното присъствие на далечния изток, който е муза в творчеството на Емануела Цонева през последните години. Темата е провокирана от няколко пътувания, които внасят нов поглед в изкуството на художничката. Начинът на експониране е вдъхновен от азиатските традиции. Зрителят ще се наслади на синтез от хайку поезия и визуални настроения, усещайки духа на Азия в тематиката на картините, които в по-голямата си част ще бъдат под формата на транспаранти.


Истинска атракция за публиката ще бъде пърформанс, на фона на творбите, посветен на древните бойни изкуства. Той ще потопи зрителите още по-дълбоко в атмосферата на експозицията, създавайки енергиен заряд на изложбеното пространство.
Част от картините са от емблематични за художничката. Стъклописи, огледала и дърворезби от изложбата в галерията на Музея „Стара Варна“, 2010 г., библиографското издание „Сянка от пеперуда” – ръчна книга създадена 2012 година заедно с гравьора Петър Лазаров в Грьонинген – Холандия, както и картините за изложбата и през 2016 г. в Париж.
Както в мозайката, така и в живота, художникът е само едно парче от пъзела, затова в идейния замисъл на юбилейната изложба, важно място заема интересен проект на авторката, осъществен съвместно с приятели и близки творци. Емануела представя пано с послания, пожелания, рисунки, фотографии, стихове на различни личности, които са част от житейския и творчески път на художничката.
„Чрез този проект от типа Liber Amicorum (от лат. „Книга от приятели”), искам да споделя с всички тях благодарността си, че ги има в живота ми тук и сега, че ме подкрепят и ме правят щастлива. Това е мозайката – чудото наречено живот, където човек никога не е сам, защото всичко и всички сме свързани в едно цяло”, споделя Емануела Цонева. Изложбата ще се открие на 28 ноември в ГХГ „Борис Георгиев” от 18,30 ч. и може да бъде разгледана до 12 декември 2017 г.
Емануела Цонева е родена през 1957 г. в Шумен. Завършва Художествената гимназия в Казанлък през 1976 г. и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – специалност графика и илюстрация при доц. Иван Маринов през 1980 г. Има следдипломна квалификация към Национален киноцентър по анимация. Завършва курсове и посещава семинари към група „Цвят – България“.
В началото на артистичната си кариера се занимава с анимация. В периода между 1979-1988 прави седем анимационни филма и печели над 10 престижни награди у нас и чужбина: Гранд При, Варшава (Полша), наградата на журито в град Носувей (Унгария), златен медал в град Кромирец (Чехия), специална награда и златен пакет – 2 поредни години в Лондон (Великобритания), участие на фестивала в Анеси (Франция).
Емануела Цонева е работила 10 години като сътрудник в ТЦ Варна, художник-моделиер в „Дружба стил“ – Варна, изработвала е плакати и покани за Варненска опера и Държавен куклен театър – Варна, преподавала е проектиране в частен колеж „БОГОЯ“ – Варна.
В момента е преподавател в НУИ „Добри Христов“ – Варна, по графика, рисуване и пластична анатомия. Участва в престижни изложби и биеналета на графиката и рисунката в България и чужбина Кадекс – Испания, Канагава – Япония, Подгорица – Черна гора, Радиборч – Полша, Букурещ – Румъния, и други.