В АГ болница отчитат истински бейби бум

Варненската АГ болница отчете бейби бум. От началото на тази година до миналата седмица в лечебното заведение са проплакали 1233 новородени, което е с около 180 повече в сравнение с миналата година, съобщи управителят на болницата доц. Емил Ковачев. От родените до момента в болницата деца 29 са двойките близнаци и още три тройки тризнаци, като едната от тях е зачената по естествен път. През интензивно неонатологично отделение са преминали 159 бебета.
Доц. Ковачев поясни, че с ръста на ражданията, повече са и недоносените деца, което е нормално. Между 7 и 10 процента от бебетата в развитите страни, и в България, се раждат преждевременно, което е трайна тенденция, независимо от подобрилата се през годините медицинска грижа за бременните. За поредна година холандската фондация S.M.H.O. AD MEERSEN дари медицинска апаратура и консумативи на варненската АГ болница за 23 580 лева. Дарението обхваща 19 различни апарати и консумативи, като по-голямата част от него е насочено за нуждите на недоносените бебета. Сред медицинското оборудване има три кувьоза, бебешки везни, перфузори, а за нуждите на отделението по анестезиология и интензивно лечение са предоставени монитори за наблюдение на жизнените показатели на пациентите, както и машина за проявяване на рентгенови снимки.

6 - AG
„Фондацията прави ежегодни дарения на АГ болница от 2007 година насам, като до момента само за недоносените са предоставени около 20 кувьоза“, посочи директорът на болницата доц. Емил Ковачев. Той допълни, че апаратурата, която вече е пристигнала във Варна, един път се тества още в Холандия, а втори път минава технически преглед от оторизирани специалисти у нас.
Холандската фондация съществува от 25 години. Целта й е да подпомага лечебни заведения от Източна Европа. За набирането на средствата и спонсорите се грижат доброволци, най-често вече в пенсионна възраст. Част от средствата се набират чрез събиране на стари дрехи, които се разпределят, даряват и продават.