Въпрос без ясен отговор: Ще има ли база на НАТО във Варна?

 

 

България предложи във Варна да се създаде център за морска координация в подкрепа на Инициативата на НАТО за изнесено присъствие. Това стана ясно от съвместно прессъобщение на правителствата на България и САЩ след срещата между Доналд Тръмп и Бойко Борисов. В съобщението се казва, че САЩ наблюдават със загриженост състоянието на сигурността в района на Черно море и приветстват българското предложение. Това е един от конкретните изводи от срещата на двамата лидери в Белия дом.

Какво означава координационен център? Ще се изгради ли във Варна военна база на НАТО? Смени ли позицията си премиерът Бойко Борисов, който категорично беше заявил, че Черно море трябва да е мирно, или по-точно, че иска то да е място за „платноходки, туризъм и мир“, каквито бяха собствените му думи?

Тези въпроси започнаха да се повтарят все по-настойчиво, а и да получават доста разностранни отговори.

 

Премиерът Бойко Борисов сам е предложил на САЩ България да стане домакин на военноморски координационен център, подчертава в.“Сега“. Изданието цитира точния текст на съвместното изявление, което гласи: „Съединените американски щати приветстват

предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие. Двете страни имат желание да си сътрудничат допълнително както двустранно, така и в рамките на НАТО, за да подкрепят способностите на България за провеждане на военноморски операции, посредством което ще се укрепи нашата колективна сигурност по югоизточния фланг на НАТО.“

Борисов е договорил това, макар че часове по-рано на борда на правителствения самолет на път към Вашингтон пред журналисти настояваше, че „чeрнoмoрcкa бaзa нa НAТO нa тeритoриятa нa Бългaрия нямa дa дoпуcнa”. Той дори изрази увереност, че „амeрикaнцитe мнoгo дoбрe знaят мoeтo oтнoшeниe пo тoзи въпрoc и eдвa ли щe гo пocтaвят пo врeмe нa рaзгoвoритe ни c Тръмп”.

Преди визитата в САЩ Атлантическият съвет на България обяви, че подобно изказване „не подхожда на министър-председател на държава, която е съюзник в НАТО. Такава позиция може да има само неутрална държава, която се опитва да балансира между НАТО и Русия, но не и България, чиито съюзнически ангажименти изискват тя да бъде сигурен, достоен и надежден член на алианса“. След визитата позицията за това, че има нужда от военна база край Варна, беше потвърдена пък от Атлантическия клуб в поредица от интервюта на неговия лидер.

Бойко Борисов каза, че във Варна ще бъде създаден координационен център за натовските кораби в Черно море, а това е стъпка към създаване на военноморска база у нас, от каквато имаме нужда, коментира бившият външен министър Соломон Паси по бТВ.

На въпрос не е ли по-добре в морето да плуват туристически кораби, отколкото военни, той отговори, че това е прекрасна идея и ако премиерът успее да убеди президента Путин да трансформира своите военни кораби в платноходки. „Много ще се зарадвам, но малко се съмнявам“, каза Паси. Според него визитата на премиера Бойко Борисов в САЩ е една от стъпките към следващите 30 години в българо-американските отношения.

Доста по-различна трактовка на предложението ни към американците и реалните последствия от него дойде от правителството.

Координационният център във Варна ще ръководи всички учения, които се провеждат под натовски флаг в Черно море. Там ще има комуникационна техника и оборудване, свързано с планиране и провеждане на учения в Черно море. Не става въпрос за голяма военноморска база с инфраструктура. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия. Той бе част от българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов в САЩ за среща с американския президент Доналд Тръмп.

И сега има военни обекти на територията на Варна, става въпрос само за логистика. Там ще има ситуиране на този логистичен център. От там ще се извършва координация и общо командване. Натовски кораби влизат в Черно море със специален режим, припомни финансовият министър.

На въпрос дали е възможно партньорите ни да не смятат Турция за надежден натовски партньор и да искат да се изнесат към Варна, Горанов отговори: „Те не са възхитени от това, че натовска Турция купува модерни, опасни ракетни установки – това е най-меката позиция, която съм чувал от американска страна“.

България винаги трябва да е нащрек, когато Русия и Турция започнат да действат заедно. Винаги сме били надежден и предвидим партньор на Балканите, заяви Горанов.

По думите му американският президент Доналд Тръмп има задълбочени познания за нашия регион. „Имахме предварително подготвена и Декларация за стратегическо партньорство – енергийна сигурност, отбранителни способности, която бе публикувана и от нашия, и от техния пресцентър. Коментирахме състоянието на региона“, каза Горанов.

„Трябва да правите голяма разлика между база, флотилия и координационен център“, каза самият Борисов след срещата си с Тръмп. Тези няколко изречения засега са цялата официална информация от негова страна, коментира темата Радио „Свободна Европа“, която също тръгна да търси истината за това какво точно ще са параметрите на новия център.

То доведе до информацията, че на практика решение в рамките на НАТО за Варна все още няма. „Научихме за българското предложение този център да е във Варна. В момента тази координация се извършва от Обединеното военноморско командване на НАТО в Нортууд, Великобритания, което се справя добре. НАТО ще разгледа въпроса за локацията на този център“, заявиха от пресслужбата на Алианса в Брюксел.

Но решение по принцип за създаване на координационен център специално за Черно море има. „През февруари 2017 г. министрите на отбраната на страните от НАТО се съгласиха за създаването на военноморски координационен център за дейността на нашите общи военноморски части, когато взаимодействат с други съюзнически части в региона на Черно море“, обясняват още от НАТО.

По информация на Свободна Европа не става дума за голямо съоръжение с многоброен персонал, а по-скоро за няколко стаи с високотехнологично оборудване, където да работят малко на брой хора. Българската страна вече е започнала самостоятелно работа по центъра, твърдят наши източници.

Експерти в сферата на отбраната обаче коментираха, че не са изненадани от предложението Варна да стане домакин на военноморски координационен център на НАТО. Това е в унисон с политиката на алианса след 2014 г. за създаване на мрежа от командни центрове по източния фланг. Решението е взето на срещата на върха в Уелс, само няколко месеца след анексирането на Крим от Русия.

„Това са всякакъв вид учения, посещения на постоянната военноморска група на НАТО, двустранни инициативи на страни от НАТО с България, с Румъния, с Турция, естествено. Това е мярката, която значително би намалила рисковете от инциденти, когато става дума за военноморска дейност в Черно море“, коментира бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Решенията на НАТО от Уелс са взети няколко месеца след като Ангел Найденов напуска поста на министър на отбраната (2013-2014). Той си спомня, че още тогава „се предвиждаше създаване на подобен център в София, чиято идея беше да координира и да планира съвместните учения на територията на България, и съответно създаването на такъв център за комуникация и координация на военните кораби в Черно море на територията на едно поделение край Варна“.

Според друг бивш служебен министър на отбраната, Тодор Тагарев, плановете за този център ги има отдавна. „Ние разполагаме с такъв център. В него има инвестиции по програми на САЩ… Ние имаме изграден оперативен център за морски суверенитет, който може и би трябвало да обменя информация със съюзниците и ние казваме, предполагам, че сме готови той да прерасне в център на НАТО“, обяснява Тагарев.

По идеята за привличането на такъв център във Варна е работено и по времето, когато военен министър е Николай Ненчев. „Имаше едно неразбиране, тъй като много често се говореше за флотилия. Ние направихме всичко възможно да изградим там координационен център на НАТО за по-добро сътрудничество в акваторията на Черно море с оглед на това, че балансът на силите там е силно променен и той е в полза на Русия. Приветствам много силно тази идея“, коментира той.

„Всъщност големите рискове произтичат от засиленото военноморско присъствие на Русия в Черно море след анексирането на Крим и създаденото напрежение около Азовско море. Един такъв координационен център, иницииран от България, само би помогнал да бъдат избегнати грешни стъпки в напрегната ситуация“, обясни Шаламанов отново пред „Свободна Европа“.