Въпреки опозицията в местния парламент: Държавата смени ръководството на болница „Св. Анна“

Общото събрание на акционерите на МБАЛ „Св. Анна“ се събра миналата седмица по искане на държавата, която притежава мажоритарния дял от собствеността на лечебното заведение. Основната точка в дневния ред на събранието беше смяна на съвета на директорите. Промяната беше осъществена, но официално през тази седмица ще бъде направено вписването на новото ръководство, скоро се очаква и избора на нов изпълнителен директор. В община Варна, която е следващият по големина акционер в лечебното заведение след държавата, предварително дори не знаеха имената на хората, които са предложени в новия борд. Това стана ясно на сесията на Общински съвет – Варна.
„Не знам защо всеки нов министър като дойде, не търси начини как да инвестира в Окръжна болница, както я наричат варненци, а първо сменя борда“, това коментира общинският съветник д-р Ивайло Митковски (ДСБ), който работи в МБАЛ „Св. Анна“. Той припомни, че съветът вече се е противопоставил преди месеци на смяната на настоящия съвет на директорите, който за пръв път от много време се състои от само от специалисти, които работят болницата.
„В документите за общото събрание не се посочват предложенията на министерството кой да влезе в ръководството. Наложи се по заобиколни канали да търсим тази информация и така научихме, че единият предложен идва от Лесотехническия университет в София. Не знам с какво ще се занимава, сигурно с озеленяването на болницата. Другият предложен е пенсионер“, коментира д-р Митковски. Той добави, че от много години държава не е инвестирала нищо в здравното заведение, а в последно време и общината е спряла да ѝ помага. Нова техника се купува единствено от Медицинския университет, тъй като болницата е база за обучение на студенти, обясни Митковски.
По негово предложение, съветът прие представителят на община Варна в Общото събрание на МБАЛ „Св. Анна“ да гласува против цялостната смяна на борда. Председателят на Общински съвет – Варна, Тодор Балабанов (ГЕРБ) обаче остана недоволен от решението и заяви, че от правна гледна точка то не означава нищо. Така или иначе, след проведеното на следващия ден общо събрание се видя, че щом държавата е решила да смени ръководството на варненската болница, нищо не може да я спре да наложи волята си като мажоритарен собственик.