Въпреки обещанията: Разбиха трибуни на стадион „Спартак“, кметът дойде да ги спаси

Недко Петров

Огромен скандал се разрази на стадион „Спартак” в неделя. Във връзка с разширението и удължаването на бул. „Левски” работници бутнаха пет реда със седалки от трибуните и само намесата на шефа на УС на клуба Стефан Калименов и няколко привърженици им попречи да продължат да рушат още.
Както е известно, през ноември миналата есен лично шефът на ОбС Варна Тодор Балабанов гарантира пред феновете на Спартак, че ремонтът на бул. „Левски” няма да засегне трибуните на стадиона, но в последния ден на миналата седмица се случи точно обратното.
За „Народно дело Седмицата“ Калименов съобщи, че веднага е информирал за станалото министъра на спорта Красен Кралев, кмета Иван Портних и Тодор Балабанов. Всеки един от тях неведнъж е изразявал подкрепа за запазването на спортната база на „Спартак“, както и за окончателно решаване на въпросите около нейното стопанисване, които от години предизвикват сериозни проблеми между общината и заклетите спартаклии.


Само минути след като се разбрало за ситуацията, Портних и Балабанов пристигнаха на стадион „Спартак” и се намесили решително, като не позволили да продължи рушенето.
Двамата разговаряха и с обезпокоените ултрасти.
Постигната е договорка във вторник двете страни да проведат делова среща в общината, на която да се разреши проблемът. Феновете на Спартак твърдят, че обещанието на управниците трябва да се спазят и трибуните на клубното съоръжение да не се пипат по време на ремонтните дейности на бул. „Левски”. Гаранции за това бяха дадени няколко пъти, включително и лично от председателя на местния парламент Тодор Балабанов по време на едно от публичните обсъждания на проекта за изграждането на новото трасе на бул. „Левски“. Именно тези уверения спряха феновете да протестират срещу проекта, който е една от най-мащабните и скъпи пътни реконструкции в цялата история на Варна.