Въпреки обещанията на общината: Запечатан фургон така и не изчезна от Морската градина

 

Морската градина във Варна е любима на всички, не само на варненци, но и на туристите, които я посещават. Затова и нейното състояние често предизвиква напрежение и упреци към общината, която трябва да я пази и поддържа.
На 29 март тази година от пресцентъра на община Варна беше изпратено съобщение за това какви нови мерки ще се вземат за обновяването на Приморския парк, както административно се нарича – Морската градина.


Наред с останалите мерки, там специално беше обърнато внимание на един фургон, поставен върху бетонова основа, която е излята директно в зелена площ. „По отношение на сигнал за поставен фургон в частна собственост на територията на градината има издадена заповед за отнемане на разрешителното за поставяне и за премахване на обекта. В момента заповедта се обжалва в съда от собственика“, се казваше в съобщението от местната власт.
Четири месеца по-късно фургонът и бетонът, върху който е стъпил, все още си стоят. Дали причината е в бавния съд, който още не е изяснил казуса, или в местната власт, фактът си е факт – от края на март до началото на септември едно нарушение в Морската градина, което дразни гражданите, така и не е отстранено.
Тук е моментът да добавим какво още трябваше да се случи в Морската градина според община Варна:
– в района около розариума да бъдат възстановени настилката от естествен камък, водните площи, ще бъде поставено подходящо парково осветление, нови пейки, да бъде аранжирана колекция от различни сортове рози.
– в Алпинеума да бъдат възстановявани водните ефекти, както и Мостът на желанията.
– да бъде оформено и ново пространство – „Под дъгата“ – за културни, артистични и публични събития на открито с експозиция на археологически артефакти, лятна читалня и малка сцена.
– изграждане на мостче над канала между Аквариума и Планетариума, ремонт и подходящо обновяване на релефния макет на акваторията на Черно море, ново осветление. Предвидено е и изграждане на алея за велодвижение, успоредна на бул. „Княз Борис I“.
Според съобщението на общината от края на март, цялото това обновление на любимия варненски парк трябваше да започне ще през пролетта, а за целта има отпуснати 3 млн. лева по програма „Региони в растеж“. За съжаление, нищо от обещаното не е станало факт до този момент.