Въпреки категоричното си мнозинство: ГЕРБ се затрудни да защити новия рекорден бюджет на общината

Веселин Златков

Без особена изненада, с 32 гласа „за“, 5 „против“ и 2 „въздържали се“ миналата сряда Общински съвет – Варна, прие окончателно местния бюджет за 2018 година. Той възлиза на 393,7 млн. лева и е най-големият бюджет, с който общината някога е разполагала.

Почти 95 млн. лева обаче са преходен остатък от средства, отпуснати през миналата година. Според някои от съветниците, останалите от 2017-а пари са повече – 142 млн. или 135 млн. лева, в зависимост от начина, по който се гледа на прехвърлените приходи в новата финансова програма. При приемането на бюджета „против“ гласуваха представителите на БСП, а някои от съветниците от дясната опозиция се въздържаха да го подкрепят.

Заслужава да се подчертае един важен детайл – 12 от съветниците в общо 51-членния Общински съвет изобщо не си направиха труда да дойдат на най-важното за годината заседание. Този факт говори достатъчно за кризата в местното ни самоуправление и обезсмислянето на работата на местния парламент.

Въпреки че нямаше общински съветник, който да не похвали финансистите на общината и кмета Иван Портних за рекордния бюджет на Варна, дебатът по приемането му постави доста неудобни въпроси пред управляващите града от ГЕРБ и техните съюзници. Както „Петел“ вече съобщи, новата финансова програма на морската столица, която възлиза на 393,7 млн. лева, беше приета с 32 гласа „за“, 5 „против“ и 2 „въздържали се“.

Първото становище в дебата беше на независимия съветник Григор Григоров. Той заяви, че добре, че 40 % от бюджета се дават за инфраструктура, но не добре, че почти изцяло тези средства отиват в една фирма – „Хидрострой“. Според Григоров това създава монопол и в бъдеще ще се стигне до това общината да получава по-лоши услуги на по-високи цени просто защото няма да има кой друг да изпълнява проектите. Съветникът критикува и липсата на средства за нови общински жилища, както и разпределението на парите от програма „Туризъм“, половината от които отиват за проекти на фондация „Св. св. Константин и Елена“.

Д-р Ивайло Митковски от ДСБ говори предимно за здравната част на бюджета, като похвали запазването на програмите, финансирани до момента, и предвиждането на реални средства за купуване на нова медицинска техника. Той обаче критикува отпускането на пари за мащабни ремонти на АГ болница, както и покриването на натрупаните за година задължения от 203 хил. лева, които са безпрецедентни за това лечебно заведение. Митковски каза също, че е била обсъждана идея за строителството на нова АГ болница, която би струвала 28 млн. евро, и поиска да знае кой и защо е решил, че подобно начинание вече не стои на дневен ред.

Борислав Гуцанов от БСП също подчерта добрата работа, свършена от финансовия екип на общината. Той обаче заяви, че най-малко 135 млн. лв., около една трета от новия бюджет, всъщност са средства от миналата година. „Като собствени приходи бюджетът не се е повишил, икономическо развитие не се наблюдава“, коментира Гуцанов. Той повдигна въпроса и за събирането на неплатени местни данъци, които са за десетки милиони. Лидерът на варненските социалисти призна, че такова строителство в града, като сега, наистина е нямало и това е положително. По отношение на образованието обаче Гуцанов заяви, че макар то да е посочено като приоритет в бюджета, парите в процентно отношение са по-малко от миналата година. Той коментира също, че е добре, че се дават пари за нов етап от отварянето на пристанище Варна-изток, но подчерта, че трябва да се мисли за нещо повече от заведения в атракционната зона. Лидерът на варненските социалисти не пропусна да изтъкне и очевидните проблеми при модернизацията на градския транспорт. Идеята за заплащането на услугата на общинския превозвач на километър на практика все още не е приложена. Нещо повече, подчерта Гуцанов, никой не може да каже каква е реалната стойност на пробега, по същия начин, по който не се знае и колко излиза цената на километър на новите пътни трасета, които се изграждат при иначе безспорно мащабните ремонти.

Председателката на групата съветници на ГЕРБ Марица Гърдева взе думата веднага след социалиста, като го обвини за „брадясалите проблеми“ на Варна, с които управляващите сега трябвало да се справят. „Пари са се харчели и преди, но без видими резултати“, каза тя от трибуната. Представителката на ГЕРБ добави, че няма да отговаря на другите критики, защото идвали от „партийки, за които не се знае дали съществуват“. Тя доста категорично заяви, че при предишните управления на Варна на практика не е направено нищо.

„Светът не започва от вас. Вече почти 8 години градът се управлява от ГЕРБ, стига с тези стари проблеми“, репликира я Гуцанов и припомни, че повечето проекти, които се реализират сега, всъщност са разработени преди ГЕРБ.

Янко Станев от СДС защити новия бюджет и декларира подкрепата си при гласуването. Той обаче поздрави и опозицията, че се е запознала в детайли с финансовата програма. „Хидрострой“ не е монополист, за такива изказвания трябва да се дават доказателства“, каза Станев и допълни, че иначе обвиненията се превръщат в „кампания за омаскаряване“.

„Само дето не казахте, че Янко Станев е виновен за всичко, затова аз ще го кажа“, пошегува се зам.-председателят на общинския съвет. Все пак той призна, че общината има резерв да събере още от несъбраните данъци, които по негови данни са около 28 млн. лева.

Дебатът беше завършен от Димитър Карбов от НФСБ, който заяви, че се надява догодина общината да има двойно по-голям бюджет или да бъдат привлечени поне още 100 млн. лв. „Нашият приоритет е да върнем славата на Варна като Перлата на Черно море“, заяви съветникът.

След гласуването на бюджета думата взе кметът Иван Портних, който благодари на съветниците за дебата и постигнатото решение. „Има хора, които говорят, и хора, които правят. Вярвам, че 2018-а ще е една успешна година за Варна“, коментира кметът.