Вълните разбиха Крайбрежната алея, плажът се покри с боклук

Веселин Златков

От началото на новата седмица започва разчистването на пясъка, камъните и парчетата разбит асфалт по крайбрежната алея във Варна, съобщи за „Народно дело Седмицата“ представителят на концесионера на плажната ивица Андрей Василев. Ремонтните дейности се налагат заради пораженията, нанесени от вълните в последните дни на февруари и първите на март. През периода, в който варненци очакваха окончателно да се простят със зимата, тя се завърна, а именно крайбрежната зона пострада най-много от това.
Заедно с разчистването на парчетата от брегозащитните съоръжения и алеята, стартира и почистване на плажовете, на които има огромно количество боклук, изхвърлен от вълните. „Надявам се, че това, което се вижда в момента по пясъчната ивица, ще даде ясна представа на хората за замърсяването на залива и ще ги направи малко по-отговорни. Положението е страшно!“, коментира Василев.
Той допълни, че предстои да се срещне с областния управител Стоян Пасев, за да бъдат набелязани мерки за ремонт на дамбата, а също и на буните, които са основните брегозащитни съоръжения.
„На места бордюрите на алеята са начупени като кибритени клечки. Както се говори за проблемите на вълнолома, така, ако не се вземат мерки, ще се говори скоро и за сериозен проблем с цялата плажна зона“, каза Андрей Василев. По негови думи, пясъкът, който е извлечен от Северния плаж, е с височина 60-70 сантиметра.
Областният управител Стоян Пасев също изрази пред „Народно дело Седмицата“ загриженост за крайбрежната алея и бреговата зона. Тъй като администрацията му няма специалист, който да оцени щетите, той очаква такава оценка от експерти на Община Варна. После данните за нанесените поражения ще бъдат предоставени на комисията по бедствията и авариите с очакване държавата да отпусне средства за укрепяването на варненския бряг.

Фото Виолета Гурнакова