Възходът на дартс – временно явление или е тук, за да остане?

снимка pixabay

През последните години у нас набра популярност една доста интересна игра, наречена дартс. Най-вероятно знаете за какво говорим – вече почти всеки е чувал за нея. Като абсолютен хит, дартс е любима игра на много от нас. И все пак има много хора, които просто не разбират как това може да бъде забавно! Тук се появява и въпросът: има ли бъдеще дартс в България, или е поредното развлечение, чиято мода ще отмине толкова бързо, колкото е и навлязла? За да отговорим, нека разгледаме произхода, тенденциите, факторите и прогнозите.

Произход

Още преди да се превърне в любимо хоби по целия свят, играта на дартс се ражда на Британските острови преди няколко века. Тогава правилата, мишените и стрелите не са представлявали това, което са днес, но въпреки разликите, концепцията остава същата. До ден-днешен играта е класика в пъбовете, както се наричат повечето от питейните заведения в Ирландия, Великобритания и Холандия. 

Правила

Начинът, по който се играе, е особено лесен. Необходими са само специално разграфена мишена и дартс стрелички, които можете на намерите почти навсякъде. Най-често състезанията се организират между двама души, но нищо не пречи да бъдат и повече. 

Мишената е разделена на двадесет бели и черни секции, всяка от които носи различен брой точки. Центърът, наричан “bull’s eye“ носи 50 точки, а зеленото пространство около него – 25 точки. Удвояване и утрояване са съответно външната и вътрешната тясна окръжност, обикновено оцветявани в зелен и червен цвят. Максималният брой точки е 180, а играчите се редуват на три хвърляния. Точки не се зачитат, когато стреличката попадне извън външната тясна окръжност или не се задържи на мишената. 

Както можете да видите, правилата са прости и се учат лесно. Това е важно предимство на играта – особено когато сте начинаещ.

Трябва да споменем, че има много разновидности на дартс, като всяка от тях има свои собствени специфики и правила. Най-популярните от тях са „Двадесет и седем“, „Пет живота“, „Триста и едно“ и „Сектор 20“. Вариантите са доста, затова бъдете сигурни, че знаете какво играете!

Какви са тенденциите у нас и къде мога да играя?

В България популярността на играта определено е на много високо ниво. Федерацията по дартс организира множество събития на живо, където можете да се убедите в това.

За нея със сигурност допринасят и букмейкърските сайтове, на чиито онлайн платформи стават все по-актуални залаганията на играта – от самостоятелни игри до цели турнири. Отделно, хитовите виртуални спортове (включително и дартс), по които са запалени както нови, така и опитни играчи, допълнително привличат внимание и почитатели на спорта. За по-подробна информация и статистики можете да погледнете ревюто на Betenemy за Бет 365 (БГ). Напомняме ви да бъдете изключително отговорни и внимателни, решавайки да залагате онлайн! 

Ако сте любител и желаете да усъвършенствате знанията и уменията си, или пък сте напълно начинаещ и тепърва навлизате в спорта, съществуват стотици клубове и школи, където можете да се запишете. Там не само, че ще придобиете ценни качества, но ще бъдете и по-социални, ще се срещате с хора и можете да откриете нови приятели!

Тенденциите у нас определено са в полза на дартс! Лесна, интересна и приятна, тя е едно чудесно забавление, което можете да практикувате, както у дома, така и навън с приятели. Изгледите за бъдещето ѝ определено са светли, дори се очаква тя да придобие още по-голяма популярност. Ако играете, пожелаваме ви успех, а ако не сте заставали пред мишената, опитайте! Няма да останете разочаровани!