Възмутен гражданин към общината: Докога в целия град ще висят опасни кабели?

Възмутен читател ни писа, за да се оплаче от това, което уж вече не бива да има на улиците на Варна, но продължава да ни се набива в очите –  висящите кабели. Логично, те са най-много в централната част на града, където сградите са стари и новите комуникации няма как да са били предвидени при строителството им.

9-kabeli-3
„Моля да запитате кога общината ще премахне незаконните висящи кабели по фасадите. Част от тях висят по паметници на културата (за които тя е толкова загрижена в последно време…), диво растящите дървета и незаконните реклами!“, възмущава се читателят ни. Той е заснел много от въпросните опасни кабели.

9-kabeli-1
В края на 2015-а общината хвърли доста усилия, за да се справи с проблема с кабелите в центъра. Те бяха безжалостно изрязани, като на места хората бяха оставени без интернет, телефон и телевизия с дни. Най-голямото предизвикателство беше за кабелните оператори, които трябваше спешно да прекарат подземни трасета за клиентите си. Това им костваше доста средства, но в крайна сметка трябваше да се съобразят със закона. Оказа се обаче, че акцията на общината е само временна и далеч не решава изцяло проблема с висящите кабели. Както се вижда и от снимките на нашия читател, жиците си висят, а настъпателната община явно е омекнала по този проблем.