Във Варна и региона: Задават се блокади на пътища заради лошото им състояние

Веселин Златков

В месеците, в които Варна изгражда най-мащабните си инфраструктурни обекти, недоволството от разбития асфалт на някои места в общината, а както стана ясно, и в областта, започна да води до протести. Забравените картини на блокирани пътища с искания за по-доброто им поддържане и осигуряване на нормални условия за живот на хората около тях може да се повторят отново, въпреки огромните инвестиции, които са факт. Изглежда милионите за пътища, а също и за подземни технически трасета, все подминават някои места, на които очевидно има нужда от тях отдавна.


Протестите реално започнаха миналия понеделник, когато около 20 жители на варненския квартал „Изгрев“ излязоха на протест с искане Община Варна да изпълни задълженията си към тях като данъкоплатци. Те пресякоха на няколко пъти оживения околовръстен булевард „Хр. Смирненски“, но без да блокират трафика, каквито опасения имаше предварително.
Може би една от причините беше, че полицаите, които охраняваха протеста, бяха на брой почти колкото демонстрантите.
„Имаме хубава гледка, но само това имаме. Водопровод, канализация и нормални трасета за електричество нямаме. За улици и тротоари – по-добре да не говорим“, сподели за „Народно дело Седмицата“ участник в протеста. За сметка на това обаче „Изгрев“ има статут на жилищен комплекс и имотите се облагат с високи данъци, което предизвиква гнева на обитателите му. Те са решили да протестират всеки понеделник, докато Община Варна реагира на исканията им.
Пак миналата седмица жителите на варненското село Константиново изпратиха ново гневно писмо до кмета на Варна Иван Портних, в което го обвиняват в бездействие по отношение решаване проблема с инфраструктурата в селото. Те настояват дори за оставка на варненския градоначалник, съобщи Varna24.bg
„Г-н Портних, след всички входирани в общината молби и писма, останали без отговор, за изграждане на мръсна канализация и ремонтиране и асфалтиране на улиците на село Константиново, се обръщаме отново към Вас, сега от позицията на упълномощен орган, избран и излъчен от жителите на селото ни.
Нееднократно, ние, жителите и кметът на селото Константиново, сме Ви запознавали с проблемите ни – липса на мръсна канализация, неасфалтирани улици и неукрепени дерта. Близо две хиляди души етнически българи, сме поставени в унизителното положение да Ви молим, за нещо, което трябва да изпълните и ни осигурите по закон – право на нормален достъп до домовете ни. Не Ви молим за отпускане на социални помощи за безработица, (цялото трудоспособно население тук работи и с данъците изплаща заплатата Ви), а за това да ни осигурите елементарни условия за нормален живот – достъп до къщите ни и канализация. Ако сте забравил, Ви припомняме, че като Ваши избиратели и работодатели, като граждани на Република България и жители на село в териториалната компетентност на община Варна, имаме не само правото да Ви молим, но и да изискваме да ни осигурите тези условия. Ако не можете или не желаете да го сторите, Ви призоваваме да подадете оставка и освободите поста си, за избор на по-достоен кандидат. Ние загубихме търпение да се борим с бюрокрацията Ви и ни омръзнаха празните Ви обещания – преди изборите и след наводнението; такива, направени в лични срещи с нас и в отговори на наши писма и публикации в медиите. Припомняме Ви главното от тях: „ще направим“, а не „направихме“. Ето края само на последния Ви отговор до медиите, който гласи: „До момента в Община Варна не е получен отговор от комисията – нито отказ, нито потвърждение за отпускане на исканите средства.“ Тези средства, твърдите, са поискани преди две години!“, това написаха в гневното си писмо жителите на Константиново.
Междувременно проблемът с инфраструктурата се оказа фактор за разклащането на доверието и в съседната на Варна община Аксаково. На 11 април от 8 до 9 часа жителите на село Яребична ще затворят пътя към селото в знак на протест срещу лошата инфраструктура.
Пътят до селото от години е в изключително лошо състояние. От община Аксаково обещават от години да ремонтират пътя, но до ден-днешен то не е изпълнено, пишат до редакцията ни протестиращите. Те призовават всички заинтересовани и съпричастни да се присъединят към протеста.