Втора инстанция произнесе присъди на „Килърите“

Миналата сряда Варненският апелативен съд прочете доживотната присъда без право на замяна на част от обвинените по делото „Килърите“ – Петър Стоянов – Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев и търновския адвокат Петър Лупов. На втора инстанция присъдата на Янко Попов бе намалена от 17 на 10 години, а Райчо Стойнев бе оправдан.
Попов ще заплати 943,92 лв. разноски в полза на ВСС и солидарно с другите подсъдими разноските по делото. Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка в 15-дневен срок пред ВКС.

23 - Kiluri 2
„Удовлетворени сме от последния акт на Варненския апелативен съд, ще обсъдим дали да протестираме пред ВКС оправдателната присъда на Райчо Стойнев и наказанието на Янко Попов“, заяви прокурорката Ася Петрова.
“Представихме много доказателства в обратната насока, но за съжаление сега ще трябва пред ВКС да доказваме същите неща. Надявам се, че там вече нещата ще бъдат разгледани по различен начин, тъй като смятам, че от тези доказателства може да излезе съвсем друга присъда – оправдателна“, заяви адвокат Карен Бейлерян, защитник  на Георги Вълев.

23 - Kiluri 3
Групата е оглавявана от Петър Стоянов-Сумиста. На първа инстанция те получиха наказание доживотен затвор. ВКС поиска от втора инстанция да бъдат разпитани отново няколко свидетели преди да каже последната си дума. Адвокатите на подсъдимите настояха, че в процеса липсват всякакви доказателства за съпричастността на подсъдимите като подбудители и помагачи на двете убийства.
В края на април, по време на пледоарии в процеса, прокуратурата отхвърли твърденията на защитниците на „Килърите“, че мотивите за решението на първата съдебна инстанция не са пълни, както и протестите, че показанията на множество свидетели са манипулирани. Според обвинението всички те са били проверени, съпоставени и се потвърждават от други показания.
Адвокатите на подсъдимите направиха пред съда своите бележки по възраженията на прокуратурата, като обобщиха, че доводите на обвинението имат за цел да подкрепят единствено обвинителната теза. Те отново настояха затова, че в процеса липсват всякакви доказателства за съпричастността на подсъдимите като подбудители и помагачи към убийствата на търновския адвокат и на шуменския бизнесмен. Коментирана бе и многократно споменаваната „зависимост” на свидетелите Джамалов, Цеков и Петков. Адвокатите отново настояха, че показанията им са „изтъргувани” срещу обещания за по-малки санкции по водените срещу тях наказателни производства и не бива да бъдат ценени от съда.