Всяко чудо – за три дни: Морската градина отново е достъпна за колите

След няколко дни на страсти и разнопосочни административни действия, колите отново влизат безпрепятствено в Морската градина във Варна. Това можем да кажем за развитието на ситуацията около парка през миналата седмица. В началото й входовете бяха завардени от екипи на общинска полиция. След това обаче Административен съд – Варна, нареди екипите те да се оттеглят. Така колите на практика могат отново за влизат в Морската градина, макар и на своя отговорност. Движението на автомобили и паркирането по алеите и в тревата си остава наказуемо, както се вижда и от табелите, поставени от общината.

3 - Morskata 1
Екипите на общинска полиция бяха пратени да пазят входовете от кмета, който отдавна е поел ангажимент да спре автомобилите по алеите. Неговата акция стана факт, след като преди време граждани протестираха под прозорците на кабинета му с искане да се спрат строителните дейности в Морската градина. Кметът Иван Портних заяви, че е предизвикал прокурорска проверка на обектите, а също, че няма да допусне строителна техника в парка. За да удовлетвори исканията на гражданските активисти, той постави на входовете към парковите алеи екипи на Общинска полиция. Така започна пълното спиране на достъпа на автомобили, включително и на родители, които водят децата си до Логопедичната детска градина.

3 - Morskata 3
Обитателите на местността Салтанат, както и хората, които развиват бизнес на територията на Морската градина, въстанаха срещу новото ограничение, което ги ощетява. Административен съд – Варна, излезе с решение патрулките да се оттеглят от входовете. Кметът Иван Портних реагира остро и емоционално на решението на съда. „Съдът върна Морската градина на колите – нареди Общинска полиция да се оттегли! Султанат????“, написа той в социалната мрежа фейсбук. В крайна сметка обаче се съобрази и премахна постовете по входните алеи на парка.
Междувременно граждани протестираха пред сградата на  Административния съд във Варна в защита на мерките, предприети от кмета Портних. Любопитно е да се отбележи, че част от плакатите им бяха абсолютно същите, които други протестиращи издигнаха дни преди това срещу варненския кмет в демонстрацията пред общината.