Всяко такси ще плаща 690 лева на година на общината

690 лева на година под формата на нов местен данък ще плащат такситата във Варна. Размерът му беше приет на сесията на общинския съвет, след като вносителите на предложението за него промениха първоначалния му вариант, който беше 850 лв.
Лидерът на синдикат „Авто 94“ Димчо Иванов заяви, че след приемането на данъка в този размер може да се очакват протести. „Въпреки срещите, не постигнахме разумен размер на данъка. За да започне един таксиметров шофьор работа, дава по 8-9 хил. лв. на година. Минималната цена е 75 ст., всички карат на нея. Един шофьор трябва да работи по 20 часа, за да оцелее, а това забранено – може до 8 часа. При този данък трябва да се вдигнат тарифите. Това е геноцид срещу бранша в полза на някой монополист, който може да го плати и да обвърже шофьорите с договори за 10 години. Непосилно е да го плащаме, ще последват протести“, обясни Димчо Иванов.
Общинският съветник Димитър Карбов коментира, че държавата не е постъпила добре, прехвърляйки отговорността за данъка на общините. „Идеята да се осветли този бранш, няма да се състои. Както и при определянето на минималните и максималните цени, така и за данъка, ние не разполагаме с никаква методика. В крайна сметка потърпевши ще са клиентите. Държавата прехвърля топката в нашия двор. Години наред този бранш не е внасял нищо в държавния бюджет. Въпросът обаче не е решен, защото в крайна сметка превозвачите стават заложници на шофьорите“, коментира Карбов.