Военноморското училище отпразнува 135 достойни години

С тържествена церемония по издигането на националния флаг Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ във Варна отбеляза 135 години от създаването си. Програмата по честването на 20 май започна още сутринта с откриването на барелеф на кап. I ранг Георги Антонов в Алеята на преподавателите и продължи цял ден.
Главният акцент в нея беше посещението на президента на България Росен Плевнелиев, който откри нова учебна база, подготвяща специалисти за реакция на петролни разливи в морето и контрол на отпадъчните води на корабите. В деня, в който той обяви, че няма да се кандидатира за нов президентски мандат, той остана безмълвен за репортерите, които очакваха повече подробности за решението му.

10 - Morsko 1
На церемонията по издигането на флага присъстваха гости от морските академии на Румъния, Полша, Гърция и Холандия. Сред участниците в церемонията бяха и студенти от още много страни, които се обучават във ВВМУ „Никола Вапцаров“. На нея присъстваха и кметът на Варна Иван Портних, както и областният управител Стоян Пасев.
Военноморското училище, което е първото техническо училище в България, е имало в историята си и върхове, и спадове, от които винаги е успявало да се изправи, заяви в словото си началникът му комодор проф. д-р на военните науки Боян Медникаров. Той благодари на държавните и местните институции за подкрепата, като не пропусна да отбележи и приноса на Асоциацията на възпитаниците на Морското училище, в която влизат забележителни личности, завинаги останали свързани с морската ни алма матер.