ВМС продължава наблюдението за мини

Наличието на три мини в близост до българската акватория показва, че войната ни засяга, това заяви на пресконференция командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Той обаче подчерта, че тези мини са малка заплаха за риболова, защото се движат по течение, което преминава далеч от бреговете ни – на 20 мили от Варна и на 30 мили от Бургас. Най-близо то преминава в района на Калиакра, само на миля в морето.

По повод сигналите за забелязани плаващи обекти вчера, той разясни, че единият е бил за такъв на 40 мили от Галата, а другия – на 12 мили от същата точка. В единия случай става въпрос за плаващи варели и други отпадъци, а в другия не е открито нищо.

Командирът на бойния ни флот заяви, че се води постоянно наблюдение от въздуха и призоза отново да се подават сигнали към ВМС за потенциално опасни обекти в морето. Флотът провежда постоянни учения от началото на войната в Украйна, като днес и утре фрегатага „Горди” от Бургас ще извършва такова учебно плаване. Контраадмирал Михайлов коментира също, че за търговските кораби в пристанищата на Украйна е по-безопасно да не ги напускат, още повече, че украинските военноморски сили на този етап едва ли ще разкрият къде са техните разположени техните мини в морето. Той изключи възможността трите мини, открити в последните дни в Черно море, да са пуснати от подводници.