„Виница“ изгуби пешеходни трасета заради кампанията с алеите

Първият сняг наближава, а ремонтите във варненския квартал „Виница“ все още продължават. С наближаването на квартала има все повече отсечки, които са затворени и по тях работят багери. За пешеходци в момента в района изобщо не е безопасно. Много възрастни хора се опитват да ползват края на шосето за тротоар.
Докато все пак някак се промъкват между изкопите и натрупаната пръст, покрай тях постоянно прелитат превозни средства, които вдигат прах, и се разминават на косъм от катастрофа. Не е безопасно и за шофьорите, които се задминават и пресрещат по тесните завои, за да избегнат затворените отсечки. Те често трябва да изчакват багерите, за да не бъдат премазани при заден ход.
На центъра на квартала има и друг проблем. Покрай новото строителство обикалят бездомни кучета. Едно от тях било доста агресивно и дори ухапало жителка на квартала, сигнализира жената до „Народно дело Седмицата“. Тя подала жалба в кметството, но мерки по въпроса още не били предприети и кучетата продължавали да дебнат минувачите. Разкопаванията по бул. „Цар Борис III” във „Виница“ започнаха още през август.
Тогава от общината обясниха, че реконструкцията включва нов асфалт, ремонт на тротоарите и изграждане на велоалеи. „Имаме уверението на фирмите, ремонтиращи пропадналия път за квартала, че той ще бъде отворен за движение предсрочно – още на 1 септември“, сподели тогава кметът в личната си страница във фейсбук. От думите му стана ясно, че на Община Варна е бил предоставен държавен имот от 6 дка в квартала. Теренът дава възможност за изграждане на детски и спортни площадки, чието проектиране е започнало още тогава.
Има и още един проблем в началото на пътя за „Виница“ обаче. Там автомобили и камиони набират скорост по баира и не могат да спрат заради пресичащи от спирката пешеходци.
По-надолу – в посока центъра по същото шосе – тротоарите също са разкопани. По тях се оформят велоалеи. В момента са премахнати плочките основно по тротоарите от спирка „Явор“ до кръстовището с бул. „Чаталджа“. Разкопан и целият Червен площад.
Въпросът е какво ще стане с падането на първия сняг, питат живеещи в квартала.