Викове „Мафия!“ и „Оставка!“ на протеста за Пирин във Варна

Веселин Златков

Над 100 човека се събраха на протест пред сградата на община Варна миналия четвъртък заради решението на правителството да се разреши строителство на територията национален парк „Пирин“. Така демонстрацията се превърна в една от най-масовите в последно време в морския град.


Протестиращите пренебрегнаха указанието да се съберат до сградата на местната власт и застанаха точно срещу нея, въпреки че това не бе разрешено. Полицията обаче не направи опит да ги изгони, само застана в кордон пред входа.
Ораторите на митинга заявиха, че освен несъгласие с решението за националния парк, те са се събрали и заради някои проблеми на територията на Варна. По-конкретно това е управлението на Морската градина, където въпреки обещанията все още се движат автомобили, а също и заради поставянето на нови заведения на плажната ивица през миналата и през новата година.
Някои от демонстрантите добавиха, че са против и самия начин, по който се вземат решенията в държавата, като според тях това става на тъмно и без да се отчита волята на хората. Вероятно по тази причина някои директно поискаха оставката, ако не на цялото настоящо правителство, то поне на екоминистъра Нено Димов. Освен призиви за напускане на властта, пред общината се чу и познатото скандиране „Мафия“ по адрес на управляващите. След като видяха, че полицията няма намерение да ги разпръсква или да пречи по какъвто и да е начин на проявата им, участниците в митинга се отправиха на импровизирано шествие, което стигна до катедралата. По време на протеста нямаше опити да се попречи на автомобилния трафик или да се блокират кръстовища и улици.