Взрив на газова бутилка накара градът да изтръпне

Миналата сряда сутринта, около 8 часа, Варна беше разтърсена от новина за взрив в сградата на Гранд мол и последвал пожар. Информацията за страшния инцидент бързо беше разпространена от пресцентъра на ОД на МВР, за щастие с успокоителното допълнение, че при експлозията няма пострадали хора. Още от първоначални данни стана ясно, че  в кухнята на заведение за хранене се е взривила газова бутилка, което е довело до възникване на пожар.

Нанесените материални щети по цялото заведение бяха сериозни, в това се увери и наш репортер, който посети мястото.
В гасенето на огъня се включиха веднага 5 противопожарни екипа, които освен това разчистват местопроизшествието и взеха мерки димът на бъде изведен извън търговския център. От пресцентъра на полицията специално изтъкнаха, че при ликвидиране на пожара активно са съдействали служители на Гранд мол. Веднага започна и разследването на причините за инцидента, който за щастие стана в ранен час, когато в търговския център нямаше клиенти.
Взривът на газовата бутилка в заведението в Гранд мол Варна не е умишлен и не е целенасочен срещу ресторанта. Това заяви управителят на обекта Пламен Христов, предаде Moreto.net. Всички хора от персонала са живи и здрави. Непосредствено преди инцидента в заведението са били 4-5 души. Те са напуснали веднага щом са усетили миризма на газ, изтичаща от една от бутилките в складово помещение на кухнята. Последвал е взривът. Ударната вълна е съборила тавана. Огромни части от него са се стоварили върху инвентара на заведението.
Късмет е, че по време на инцидента ресторантът все още не е бил отворил и е нямало клиенти. Огромната таванна конструкция, въпреки не голямата си тежест, е можела да причини дори човешки жертви. Тя се е стоварила от височина четири метра. Освен това ударната вълна е била толкова силна, че е прекършила стоманени тръби от два цола, коментира за специалист.
Управителят на ресторанта коментира, че са спазвани всички мерки за безопасност на газовите бутилки. Той самият няма обяснение как се е стигнало до инцидента. Шефът на мола Иво Генов заяви, че обектът разполага с всички необходими разрешителни. По думите му не са открити несъответствия и при проверката на специалистите по пожарна безопасност.
След взрива са спазени всички стъпки за реакция при подобна ситуация. Уведомена е пожарната, изключено е електричество и районът е отцепен. Не са допускани никакви външни лица, категоричен е Матей Кръстев, който е началник на охраната, била на смяна по време на инцидента.
По-късно от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор отнема лиценза на лицето извършвало технически надзор на газовата инсталация, след вчерашния инцидент в заведението за хранене в Гранд мол Варна.
Веднага след инцидента инспекторите на ДАМТН бяха изпратени на място, за да проверят обстоятелствата около случая. Те са установили, че в нарушение на изискванията за безопасност,  надзорното лице е заверило проекта за изпълнение на газовата инсталация, позволило е съхранение на газовите бутилки в помещението за готвене и е извършило регистрация, първоначален технически преглед и е разрешило експлоатацията, въпреки всички несъответствия с нормативните актове. Тези действия са създали допълнителна рискова ситуация и са довели до експлозията. Друго установено нарушение на място е, че собствениците на ресторанта не са определили лице, което да отговаря за безопасната експлоатация на съоръжението. Освен отнемането на лиценза, на надзорното лице ще бъдат съставени и актове за нарушенията, както и на собствениците на заведението.