Взривиха аптека на Марешки, а той отново смъкна дизела

Аптека на бизнесмена Веселин Марешки беше взривена в бургаския квартал „Славейков“. Бомбата е избухнала около 03,30 часа в петък, предаде първа Нова тв. Аптеката е разположена в приземен етаж на голям жилищен блок. При взрива пострадали хора нямаше. Веднага след случая обаче настъпи суматоха, при която започнаха спекулации както за размера на щетите, така, разбира се, и за автора на атентата. Самият варненският бизнесмен Веселин Марешки бе изненадан от информациите за бомбата. В тези първи часове Марешки заяви, че не вярва атаката да е заради ниските цени на горивата, които той въведе в своите бензиностанции.

Версиите на МВР все още са много

МВР работи по всички версии за взрива в бургаския квартал „Славейков” пред аптека на бизнесмена Веселин Марешки. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Георги Костов пред БНР. Според него в случая по-скоро е търсен медиен интерес, а не причиняване на щети.
„Проведена е беседа и съответно разпит и на потърпевшите лица. Те са изложили също своите притеснения. Към настоящия момент не е коректно да ги коментирам. От начина и механизма на извършеното престъпление правим извода, че е търсен по-скоро медийният интерес, отколкото се е целяло да се причинят някакви действителни имуществени щети както на съответната аптека, така и на блока, и на автомобилите пред него. Издирват лице по конкретни параметри. Не съм казал, че издирват лице с имена и ЕГН”, коментира Костов.
По всяка вероятност бомбата е била поставена пред входната врата на аптеката, стана ясно от разследването. Чул се е много силен тътен. Живеещите наоколо разказаха, че аптеката е била много оборотна, тъй като лекарствата в нея са се предлагали на по-ниски цени.

Бизнесменът видя предупреждение към гражданите

23 - Mareshki 1

„Взривът пред нашата аптека в Бургас и няколкото счупени стъкла не е предупреждение срещу мен. Той е сигнал към вас – гражданите на Република България. Взривът в Бургас е сигнал за безсилието на тези, срещу които дръзнахме да се изправим. Сигнал е за това, че те не приемат да има честен и нормален бизнес в тази държава. Те знаят, че народът е готов да застане срещу корупцията и картелите, които го карат да изнемогва. И се опитват да спрат с всички сили това.“ Това заяви в отворено писмо до медиите Веселин Марешки по повод подхвърлената бомба пред негова аптека.
Ето какво написва още той:
„За мен е абсолютно непонятно как е възможно в правова и демократична държава, член на Европейския съюз, в началото на 21-ви век, по улиците да се разхождат хора, въоръжени с боксове, ножове, пистолети, взривни вещества и да малтретират, убиват и взривяват беззащитни хора – нашите деца, нашите семейства и приятели.
Народът е поставен на колене, изправен до стената, изпосталял от ежедневната си битка с монополите, картелите и всички други негласни организации, които го използват единствено като дойна крава, без да му дават дори елементарни условия за живот.
Ние намерихме начин да покажем и докажем практически, че цените на горивата могат да бъдат по-ниски. Днес аз съм лицето на битката срещу робството на картелите и монополите. Вероятно могат да ни задушат. Но утре ще е дойде друг. И после – трети. Ние сме само израз на натрупаното напрежение у хората, на желанието на народа да се освободи от безскрупулните крадци на и без това малкото пари, които са му останали. Показахме как безочливо са ограбвани потребителите и дадохме шанс (засега само на варненци, но скоро и на още българи) да се пазаруват горива на истинските им цени.
Убеден съм, че този взрив е отклоняване на вниманието от един абсолютно реален факт. Ниските цени на горивата трябва да понижат цените на всички стоки в потребителската кошница. Факт, на който дори премиерът Борисов обърна внимание. Днес има отлична, перфектна възможност да се подобри бързо и лесно стандартът на живот на българина.
Ако вземем за пример отново Варна, откъдето започнахме офанзивата си – ето, по предложение на кмета предстои сваляне на цената на билета за градски транспорт от един лев на 80 стотинки. Но – помислете. През 2013 година цената на дизела беше 2,66 – цената на билетчето 1 лев. Днес цената на дизела вече почти е стигнала 1,50 лв. – билетчето продължава да е 1 лев, а в София дори ще достигне и 1,50 лв.
Затова мисля, че с няколко счупени стъкла всъщност се опитват да ни отклонят вниманието от истинските проблеми на тази държава.
Аз няма да се предам. Избрал съм си пътя, ще го следвам. Знам, че ще е трудно, знам, че ще направя жертви. Но вярвам, че всички ние имаме право да живеем в една по-справедлива и добре устроена държава с щастливи хора.“

Горивата поевтиняха още на следващия ден

Само ден след експлозията в една от аптеките му в Бургас бизнесменът Веселин Марешки  промени цените на горивата в бензиностанциите си. Цената на дизела във Варна стана 1,48 лева за литър.
По този повод водещата на „Лице в лице” по btv Цветанка Ризова го попита нормално ли е във Варна той да продава с 30 стотинки по евтин дизел от София – 1,60 срещу 1,90 лева.
„Не само че е нормално, но скоро цената ще падне до 1,50 лева за литър, което ще е изненада за София и другите градове, където още не сме отворили бензиностанции. Трябва да си честен или луд, като мен, за да имаш силата да се противопоставиш на тези, които ни ограбват“, отговори Марешки и добави: „Какво става с цените на бензина и дизела у нас? Правителството каза – трябва да се направи нещо, но нищо не се направи. Президентът мълчи, Прокуратурата не казва има ли картел, или няма. Мълчанието на отговорните фактори води до приспиване на обществеността и до това, че е нормално да купуваме бензин над 2 лева. Когато аз почнах през октомври, при мен беше 2,12 лева литър дизел. Сега, само за 3 месеца, ще падне с 62 стотинки. Аз не го правя напук, след като пада международната цена на петрола и дизела. Но преди да започне да пада, разликата в България също е била огромна. Спокоен, уверен и доволен съм от това, което върша. Правя го за доброто на хората и за финансова печалба. Намерил съм баланса между моята печалба и интереса на хората.“

Екип на „Народно дело Седмицата“