Вечно младият Алекс Първанов идва „В полет” и в София

Виолета Гурнакова

След вълнуващото си представяне в Ню Йорк, книгата, посветена на талантливия Александър Първанов, ще срещне своята публика и в София. Изданието пристига на 26 май в книжарница „Сиела” в българската столица.
Алекс остана завинаги в сърцата на всички като вдъхновител на проекта „В полет”, ориентиран в подкрепа на млади, талантливи актьори и творци към усъвършенстване на тяхното артистично, театрално и филмово образование и изяви. „В полет” извисява младежките мечти и ги превръща в реалност, припомня майката на талантливия студент Малина Първанова, която е председател на сдружение „Изкуството на Алекс”.
Александър Първанов е австриец с български корени, който през 2011 година остана завинаги на 20. Той покори Америка с ролите си, но нелеп инцидент го отне от близките и приятелите му в любимия му град Виена.
Убедени, че извисяването на идеите му трябва да продължи и талантът му ще живее чрез успехите на колегите му, които ще се обучават със стипендията на името на Алекс Първанов, близките му създават проекта „В полет”. Той е безсрочен и се състои от много по-малки проекти, първите три от които вече се реализират.

16 - Alex
Началото постави книгата „В полет”. Тя представлява повече от 300 страници луксозно, многоцветно издание с модерна, необичайна визия и провокативно излъчване на английски, немски и български език. Към нея има диск с видео, компилация от ролите, които Алекс е изпълнявал в Лий Страсбърг (създаден от Билл Хпокинс – преподавател по филмово изкуство в институт Лий Страсбърг, Ню Йорк). Творбата по необичаен, уникален и дързък начин предизвиква съдбата в смела битка. В „края” тя дава „начало”, вдъхва смелост и борбеност, зарежда с оптимизъм и вяра, че нищо не е в състояние да пречупи нашите сили и пориви, стига да го пожелаем с душата си. Адресирана е към вдъхновените млади таланти и има за цел подкрепата им в последващият им не лек творчески път. В България се разпространява с любезното съдействие на издателство Ciela.
Втората част от замисъла е скулптурата „В полет”. Създадена е от безспорния майстор на българското скулптурно изкуство проф. Георги Чапкънов-Чапа, който има емблематични скулптури не само в България, Германия и Франция, но и в ръцете на частни колекционери. Скулптурата „В полет” ще бъде поставена във Виена.
Третият микропроект представлява ежегодни международни мастер класове от Лий Страсберг театрален и филмов институт Ню Йорк във Виена и в София. Това мероприятие е също новаторско и за първи път институтът ще обучава деца в Европа.