Вече почти нямало сирене с „палма“ на пазара

Едва 7 от 274 проби показаха нерегламентирано влагане на растителни мазнини през последните 6 месеца. Седемте несъответстващи проби са от продукт сирене на четири предприятия. На нарушителите са съставни актове и са подложени на зачестен мониторинг с взимане на проби, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.
Лабораторните резултати са установени по време на поредните проверки, които Агенцията извършва на млечни продукти за съдържание на немлечни мазнини. От края на месец май, инспекторите към БАБХ са взели 274 проби от млечни продукти, от различни търговски обекти от квартални магазинчета до хипермаркети във всички области на страната и обхващат всички млекопреработвателни предприятия.
От обекти за търговия на дребно са взети 205 проби, 41 от складове за търговия с храни, 10 от детски градини, 15 заведения за обществено хранене и 4 от млекопреработвателно предприятие. С цел анализ на максимално различни по естество млечни продукти, на лабораторно изпитване са подложени 136 проби сирене, 75 кашкавал, 24 краве масло, 33 проби кисело мляко, 5 катък и извара и по една прясно мляко и айран.

Изследваните продукти обхващат всички предприятия в страната, които са 235. От тях 179 произвеждат само млечни продукти, 56 произвеждат и млечни и имитиращи продукти 56. Анализът на получените резултати показва, че четирите предприятия, в които са открити несъответстващи млечни продукти, представляват 1,7% от всичките 235 предприятия, от които са взети проби. От общо взетите 274 проби, 7 са с несъответстващи на млечни мазнини резултати, което представлява 2,6% от всички взети проби. Получените данни сочат, че на пазара в страната не се предлагат масово млечни продукти с вложени немлечни мазнини, а постоянното вземане на проби има дисциплиниращ ефект.