Венцислав Айдарски за пети път е № 1 на „Галата-Варна“

 

Антъни Иванов завърши трети. Супер рекорд по брой участници

Венцислав Айдарски спечели за пети път плувния маратон „Галата-Варна“, който по традиция се провежда всяка първа неделя на август.


Състезателят на Вихрен (Сандански) премина 4,5 километровата дистанция за време 52,55.00. На второ място завърши Димитър Атанасов, а трети е суперталантът ни в плуването Антъни Иванов, който стана осми на 200 м бътерфлай на световното първенство преди две седмици.
При дамите първа е Габриела Георгиева. Любопитното е, че тя участва за четвърти път в маратона, а предните три пъти се класира втора при жените. Състезателката на ЦСКА даде време 54,32.00. Втора и трета са Филотела Димитрова пи София Найденова.


Тази година най-старото плувно състезание у нас регистрира изключителен рекорд по брой участници – 321. Наградният фонд е 7000 лева, като победителите печелят по 700 лева, а останалите парични награди са до шесто място.
Има и индивидуални премии за най-напред класиралите се варненци, като по 200 лева получават Антоний Моралийски и Стилина Иванова. Иван Иванов също взе такава премия, като участник с увреждания.


Призьорите споделиха, че това е било едно от най-спокойните им плувания, тъй като е нямало вълнение и почти са липсвали медузи.
Сред официалните гости на турнира бяха олимпийският шампион по бокс Ивайло Маринов, шефът на дирекция „Спорт“ Кристиан Димитров и директорът на Двореца на културата и спорта Минко Христов. „Галата-Варна“ се проведе за 77-и път.
130 души участваха в морския празник „1000х1000“

130 души се докоснаха до магията на един от най-красивите и трудни спортове – плуването, по време на морския празник „1000х1000”. Събитието, което фокусира голям интерес от страна на варненци и гости на града и страната, се проведе на Южния плаж, като нямаше състезателен характер. Дебютното първо издание на плувния празник, което бе част от събитията, посветени на „Варна – Европейска младежка столица 2017“, се организира от шампиона на България ПСК Черно море, съвместно с община Варна и ВМС на РБ. Идеята за инициативата е на Филип Ромбаут, член на УС на ПСК Черно море.
Низ от емоции беляза „1000х1000“. На старта да преплуват дистанцията от 1000 м в морето застанаха шампиони от ПСК Черно море, много плувци от различни възрасти от всички варненски клубове, състезатели от чужбина, които почиват във Варна, както и ентусиасти, решили да се потопят в красивата емоция. Форумът бе открит от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, който преплува дистанцията заедно със сина си, Кристиан Димитров, шеф да дирекция „Спорт“, кап. Камен Кукуров и дългогодишният организатор на маратона „Галата-Варна“ Надежда Парушева. Те приветстваха участниците и им пожелаха да обичат морето и да се обръщат със страхопочитание към него. Надежда Парушева изрази увереност, че морският плувен празник ще се превърне в традиция.
Първа в проявата, която няма състезателен характер, финишира Стилина Иванова от шампионския отбор на Черно море. Тя сподели, че е участвала, за да направи генерална тренировка за маратона „Галата-Варна“. Съотборничката й Бояна Кирчева също изрази задоволство и анонсира, че ще плува в големия маратон.
С три свои състезателки от Ирландия, Холандия и Дания плува и треньорът Явор Захариев, който бе наставник на националите по плуване на Бахрейн.
Многолюдна публика, която събираше слънчев тен на плажа, аплодира момчетата и момичетата в „1000х1000“. Тя се забавляваше с коктейл от музикални изпълнения. Всички участници получиха оригинални шапки и гривни с логото на събитието. На финала те бяха възнаградени с атрактивни награди от томбола.
Събитието бе обезпечено от ВМС на РБ, БЧК и квалифицирани спасители, които бдяха над желаещите да преплуват дистанцията от 1000 м в морето.