Вдигат огради около държавните и общински терени в „Максуда“

 

Общинските и държавни терени в ромския квартал „Максуда” ще бъдат оградени с цел там да не се допуска ново незаконно строителство и поддържане на площите чисти, каза кметът на Иван Портних пред „Дарик“. Той уточни, че оградите ще бъдат изградени след приключване на процедурата по избор на изпълнител. През последните няколко години в ромската махала са премахнати над 130 незаконни обекта, изградени върху частни или общински терени. Предстои събарянето на други 25 незаконни постройки, за които има влезли в сила заповеди. Към събаряне и тук ще се пристъпи след приключване на процедурата по избор на изпълнител, обясни Портних. „Процесът в „Максуда” не е спрял. Отделят се и много усилия за работа с хората на терен. Усилията на социални и здравни работници, медиатори и психолози от общностния център за деца и семейства са насочени към поетапно интегриране на общността. Не е лесно, но се работи в тази посока”, увери варненският кмет.
Миналата седмица варненският кмет обясни подробно и ползата от нов проект за изграждане на детелина на магистрала „Хемус“ в района на град Игнатиево.
„Инфраструктурното съоръжение ще осигурява бърза връзка от магистралата към Добрич и курортите, към крайезерния път и пристанищата, така ще бъде изведена и голяма част от автомобилния трафик, който сега минава през центъра на Варна. Това ще подобри качеството на въздуха в града. Пътното съоръжение ще гарантира по-добра логистика за терени, предвидени за инвестиции, част от Зона за иновации и развитие Варна. Започнахме и процедура за изграждане на качване на магистралата от бул. „Атанас Москов“ – така трафикът на тежки камиони няма да затруднява движението по бул. „Република“, заяви кметът на Варна Иван Портних.
„Знам, че има проблем с инфраструктурата в кварталите, в малките улички. Поетапно започнахме пълненето на дупки. Държа да обясня на хората, че година и половина продължи процедурата за избор на изпълнители за поддръжка на пътната мрежа, защото имаше обжалвания. Това ни създаде големи затруднения, защото практически бяхме с вързани ръце да възлагаме улични ремонти. Вече има сключен договор и веднага започнахме работа. Предстои да продължим пробива на бул „Левски“, а след приключване на активния летен сезон започваме изключително мащабно обновяване на основни пътни артерии, булеварди. Това естествено ще предизвика в есенния период някои неудобства, но ще решим важни въпроси, говоря за булеварди като „Васил Левски“, „Приморски“, „Първи май“, „Народни будители“, „Мара Тасева“ с разширението и др.“, каза още варненският кмет пред „Дарик“.