Вдигат завод с 500 работни места на мястото на „Полимери“

Върху теренът на фалиралия химически завод в Девня „Полимери“ от близо 1300 декара, купен от пловдивската фирма „Хъс“, която се занимава с производството на метал от скрап, ще бъде вдигнат нов завод, съобщи областният управител Стоян Пасев. Очаква се новият промишлен гигант да осигури между 500 и 550 нови работни места, съобщи „Монитор“ миналата седмица.
Новият собственик е избрал мястото за завода заради добрата му локация и близост до пристанището, чрез което ще може да осъществява внос и износ на метали, уточни Пасев. С парите от сделката по продажбата на терена на „Полимери“ пък ще бъдат удовлетворени голяма част от работниците и кредиторите, но не всички, тъй като общата стойност на задълженията на „Полимери“ е над 20 милиона лева.
Очакванията бяха 15-те милиона лева от продажбата на бившото предприятие на Николай Банев да са предостатъчни за покриване на всички задължения на „Полимери“. Областният управител изрази своите притеснения, че досега купувачът е платил само 8 млн. лв.
„Община Девня разчита на тази сделка, защото в местната хазна ще влязат 2% от стойността й и това са пари, които ще послужат за важни местни проекти. Нямам информация къде е останалата сума, която трябваше да бъде платена по договор“, коментира още Пасев, допълни „Пик“. Той уточни, че вече тече 15-дневният срок за въвеждане във владение на новият собственик на терена.
До края на годината се очаква трихлоретанът ,който се съхранява на територията на бившия завод „Полимери“, да бъде транспортиран за утилизация във френски завод. Преди това Министерски съвет трябва да гласуват 12-те милиона лева без ДДС за транспорта и утилизацията на химикала. Той ще бъде изнесен първоначално от завода с автоцистерни, тъй като синдикът е разпродал преди време релсите от 4-километровия железен път на територията на „Полимери“. След това с влакови цистерни опасния отпадъчен продукт ще бъде извозен до Франция, обясни още Пасев.