Вдигане на тежести: Христо Христов и брат му Стефчо искат да пренапишат историята

 

Световният шампион по вдигане на тежести за кадети Христо Христов и брат му Стефчо искат да пренапишат историята. През септември в Косово те ще опитат да станат първите братя – европейски шампиони в едно състезание.
Дотогава двамата няма да вдигат у нас и ще се подготвят в залата на Спортното училище, а 45 дни пред първенството ще са на лагер с националния отбор.
„Ако е всичко е нормално, Христо ще участва в новата си категория +94 кг при 17-годишните, а Стефчо – до 85 или 94 кг при 15-годишните”, заяви за „Народно дело Седмицата” техният баща Димитър Димитров, който е бивш щангист.
На последното лично-отборно първенство в Смолян братята станаха безапелационно шампиони при кадетите.
Талантите на „Титан” взеха общо по три златни медала, тъй като завършиха първи и в двете движения. Христо Христов разби конкуренцията в новата си категория +94 при 17-годишните. Той направи само по един опит в двете движения – изхвърли 120 и тласна 150 кг, като събра двубой от 270 кг. Стефан пък е първи в категория до 94 кг при 15-годишните с двубой от 187 кг – изхвърли 85 и изтласка 102 кг.
„Христо имаше лека контузия в крака и затова го предпазихме от други опити. Награди го личният му треньор Живко Николов. Стефан също се справи по най-добрия начин”, изрази задоволство Димитър Димитров, който бе съдия на първенството.