Варненци уважиха юбилей на организация по винг чун

Централата на Европейската организация по бойното изкуство винг чун празнува 40 години от създаването си с грандиозно събитие – среща, демонстрации, семинари и тренировки на над 1000 занимаващи се с това от целия свят. Събитието се проведе в Хокенхайм, Германия – град на 30 км от Хайделберг, известен с пистата си на F1.
От българска страна присъстваше майстор Станислав Багалев, 5-а степен представител и главен треньор по винг чун за страната, Румен Радев от Русе, Велин Йорданов от София, Иван Динев от Пловдив и Валентин Стойчев от Варна. Участници в събитието бяха над хиляда човека от школите в цяла Европа и много гости от сродни организации. В едноседмичната програма бяха включени теоретически и практически обучения, демонстрации на презентационни екипи, прожекции, щандове с литература и учебни пособия и място за много срещи.
Там бяха разисквани важни теоретични модели на преподаване, въздействие, работа с учениците, маркетинг, реклама и мениджмънт на школите, както и представянето на новите насоки на организацията. На официална презентация, съчетана с демонстрация, грандмайстор Керншпехт представи новата си книга – „Вътрешен винг чун“. На лидершип семинара нямаше само теория, а и динамика. Керншпехт показа новите идеи на практика, като демонстрира уникална форма, сила, бързина, усет, динамична промяна, успя да избута на метри всеки, който се доближи до него, разказват присъствалите.

29_2
Майстор Багалев бе един от основните му партньори по време на демонстрациите в залата и пред камерите. Неговите познания и усет в практическите приложения вдъхваха уважение и респект. Останалите представители от България също усетиха силата и мощта на грандмайстора и на водещите инструктори грандмайстор Кьониг от Австрия, грандмайстор Шембри от Швейцария и грандмайстор Томас от Германия. Тренировката на грандмайстор Керншпехт бе изцяло насочена към високите степени и в идеята за подобряването на структурата на тялото, за яснотата на атаката и защитата, бутането и дърпането като концепции, следващи теорията на ин и ян, теорията на Тай Дзи, като принцип, а не като стил, усещането на вътрешното свързване на собственото тяло и контрол на противника.
Да имаш ясна идея за структурата си, да имаш усещане за ясна точка на контакт и стратегия на реакцията, да използваш усета и реакцията в ясна посока и равнина, да водиш, без да си воден, да контролираш, без да те контролират – това бяха само част от основните теми на семинара, които бяха представени от грандмайстор Керншпехт.
Ясната структура и активна реакция на атака срещу атаката бе разработена за начинаещите програми, където под формата на стрес и фит файт учениците показаха дух и мотивация да победят първо себе си, после и опонента. Присъстваха водещи инструктори по карате от Англия, вицеевропейският шампион на Германия Зиги Улф, 7-и дан, инструктори от Полша и Европа.
Те демонстрираха силата на карате, а специален гост бе и грандмайстор Джон Блуминг, 10-и дан киокушин, личен ученик на създателя на стила Мацутацу Оаяма.
Също така имаше открит семинар по бразилско джу-джицу с водещ европейския и световен шампион от Германия. Силата на оръжието беше показана от грандмайстор Бил Нюман, 10-а степен, от Англия с негови водещи ученици от Германия. Вечерта след първия ден, който бе организиран само за майсторите на организацията, които наброяват над сто, бе организирана неформална среща на националните инструктори от Европа. Присъстваха националните инструктори на Германия, Англия, Австрия, Чехия и Словакия, Швейцария, Швеция, Холандия, Италия, Кипър, Турция, Армения, Израел и България.
За България основно бе отбелязано връзките на ЕВТО с университетите и завършването на десетки магистри в специалността бойни изкуства и винг чун в Пловдивския университет, както и уникалната демонстрация на грандмайстор Джон Блуминг в Пловдив и демонстрацията по винг чун на тима от ЕВТО – България. Професор Веселин Маргаритов от Пловдивски университет бе специален гост заедно с жена си – проф. Маргаритова, като те изнесоха приветствена реч, която отбеляза основните моменти от над 20-годишно сътрудничество на организацията и университетите в България.
Тренировъчната програма започваше от сутринта, като всеки участник можеше да присъства на тренировъчните сесии на грандмайстор Керншпехт, техническите програми на грандмайстор Шембри, грандмайстор Оливър и грандмайстор Томас, стрес тренировките на майстор Кеснер, цигун и медитация, както и оръжия с грандмайстор Бил Нюман.
Традиционно бе представянето на ескрима тима, който направи запомняща се демонстрация, преминаваща през вековете и различните идеи за боравене с оръжие.
Винг чун академията в Хайделберг направи уникална демонстрация, в която под ръководството на грандмайстор Томас Шрьон участваха майстори и ученици от академията и от Белгия, която бе представена с видео филм, който прерасна в демонстрация на сцената. Впечатляваща с модерността и динамиката си бе и демонстрацията на Франкфурт, които взривиха публиката с динамичната си игра и връзката на традицията и класиката с модерния поглед и съвременно облекло и теми.
Еми Шипарова, 1-ва техническа степен, която е дългогодишна ученичка на майстор Станислав Багалев, а от години е вече в екипа на Академията в Хайделберг, бе основната водеща на интервютата и новините от събитието, което на моменти се излъчваше онлайн. Запомнящите се дни бяха завършени с връчването на дипломите на част от трениращите, които са членове от повече от 25 години, някои от 35 и дори 40 години. ЕВТО доказа за пореден път, че е една от най-големите и структурирани организации в света на бойните изкуства, променяща се и водеща на пазара, усещаща настъпващите промени, но и създаваща модел, копиран от много други. След завръщането си българските представители трябваше да споделят опита си в учебния процес и управление на организацията. За тази цел вече се провеждат обучения по различни модули във всички школи на България – София, Пловдив, Видин, Монтана, Русе, Варна, Хасково, Димитровград и Стара Загора.