Варненци с най-много титли на Олимпийския фестивал в Албена

 

Младите спортисти от Варна спечелиха най-много злато на завършилия в курортен комплекс Албена Олимпийски летен фестивал. Десетото издание ще се запомни като най-престижното и интересно досега според мнението на специалисти и зрители. Особено впечатлиха оспорваните и драматични финали в отборните спортове, както и масовото участие в плажните борби и атлетическия крос из зелените алеи на комплекса.
Варненци грабнаха титлите във футбола, в плажния волейбол при девойките и в девет от десетте дисциплини на плуването, като допълниха успехите си и с още много други отличия. Уникални тази година бяха и изключително красивите юбилейни медали за призьорите, които бяха изработени по случай годишнината от известна италианска фирма „Бертони“, прочута с качеството си в този бранш.
С най-голям интерес бе проследен футболният турнир. С две поредни победи в групата до своеобразния финал стигнаха отборите на Черно море и ЦСКА. Младите варненци се наложиха с 2:1 и грабнаха трофея, а за третото място Дунав Русе надигра категорично Шумен с 10:0, съобщава www.bgolympic.org.
В баскетбола 3х3 ликуваха отбори от чужбина. Гостите от Румъния спечелиха трофея при девойките след победа с 11:7 във финала срещу първия тим на Черно море, трети е вторият отбор на варненци. При юношите Македония надигра в последния мач Шумен с 10:3, а бронзът бе за Дунав Русе. Изненадата тук е четвъртото място на Румъния, която миналата година бе със златото.
С по две титли в плуването пък се отличиха варненците Стилина Иванова, Божидара Орленко и Теодор Георгиев.
Призьорите бяха поздравени и наградени от Белчо Горанов – генерален секретар на БОК, Стефан Китов – председател на БФ тенис на маса, Анатоли Илиев – председател на Асоциация „Спорт в свободното време“, Петър Петров – координатор на футболния турнир и др. Всички те пожелаха следващата година фестивалът да бъде още по-мащабен и значим в израстването на младите и подхода им към големия спорт.
Преди това, по случай юбилея генералният секретар на БОК Белчо Горанов награди със специални медали личности със заслуги в организацията и развитието на олимпийския младежки фестивал през годините. Отличията също са произведени в Италия с ювелирна стойност.
Състезанията тази година бяха в 7 вида спорт – футбол, лека атлетика, баскетбол, тенис на маса, плажен волейбол, плуване и плажна борба. И това лято домакините от „Албена“ предоставят перфектни условия за участниците и гостите с отлично подготвени спортни площадки и игрища.
По традиция фестивалът е под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори на България, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.
ШАМПИОНИТЕ НА ОЛИМПИЙСКИ ФЕСТИВАЛ АЛБЕНА 2017

ПЛАЖНА БОРБА
момчета подготвителна група: Дилян Дичков (Добрич)
момчета до 60 кг: Делчо Нейчев (Димитровград)
момчета над 60 кг: Христо Илиев (ЦСКА)
момичета до 50 кг: Йоана Петрова (Левски)
момичета над 60 кг: Ана Баторова (Левски)

ТЕНИС НА МАСА
девойки: Мария Йовкова (Стоянстрой Пд)
юноши: Стефан Тодоров (Стоянстрой Пд)

ПЛУВАНЕ
100 м св. стил: Стилина Иванова (Варна) и Георги Милачков (Варна)
100 м гръб: Стилина Иванова (Варна) и Радостин Игнатов (Варна)
100 м бътерфлай: Василики Кадоглу (Варна) и Теодор Георгиев (Варна)
100 м бруст: Божидара Орленко (Варна) и Борис Томов (София)
100 м съчетано: Божидара Орленко (Варна) и Теодор Георгиев (Варна)

ЛЕКОАТЛЕТИЧЕСКИ КРОС
12-14-годишни: Ива Чиликова (Русе) и Мелиз Мехмед (Шумен)
15-17-годишни: Диана Роглева (София) и Трифон Илиев (Шумен)

ФУТБОЛ
юноши: Черно море, ЦСКА, Дунав Рс и Шумен

ПЛАЖЕН ВОЛЕЙБОЛ
девойки: Спартак Вн (Стефани Кьосева, Михаела Йорданова и Весела Колева), Румъния, Спартак Вн
юноши: Румъния (Балаш Чизар и Тодор Дария), Черно море I, Черно море II

БАСКЕТБОЛ 3х3
девойки: Румъния (Клаудия Дини, Яна Парой, Боглашка Бижак и Орсоля Волонеж), Черно море I, Черно море II
юноши: Македония (Дамян Георгиевски, Благой Димитриев, Мока Стояновски и Мартин Георгиевски), Шумен, Дунав Рс.


Двама варненци в националния по баскетбол

Националният селекционер Любомир Минчев обяви имената на баскетболистите, на които ще разчита за предварителните световни квалификации. Списъкът му се състои от общо 16 души, като този път ще има само един натурализиран чужденец, който отново ще бъде на гардова позиция. В състава са и двама варненци – Александър Янев и Николай Стоянов.
“Лъвовете” ще започнат подготовка на 28 юни в Правец. Квалификационните мачове пък са през август.
Сред избраниците на Минчев обаче не попаднаха Иван Лилов и Христо Николов, като националният селекционер обясни избора си с достатъчно големия брой играчи на позициите на крилата. Асен Великов и Николай Върбанов също не са сред избраниците, тъй като имат здравословни проблеми, а в отбора не е и плеймейкърът на ЛУКойл Академик Божидар Аврамов, който според Минчев все още не е готов за игра след двугодишното отсъствие от терена заради травма.

Ето и кои баскетболисти избра Минчев: Станимир Маринов (Балкан), Евгени Хаджирусев (Левски 2014), Павлин Иванов (ЛУКойл Академик), Павел Маринов (Лил), Чавдар Костов (Кими), Христо Захариев (ЛУКойл Академик), Николай Стоянов (Рилски спортист), Йордан Минчев (КК Вършец), Александър Везенков (Барселона), Александър Янев (Задар), Димитър Димитров (ЛУКойл Академик), Алекс Симеонов (Гипускоа Баскет), Станислав Ваклинов (Академик Бултекс 99)
Велислав Гълъбов (Спартак Плевен), Николай Вангелов (Палестина), Дий Бост (Монако).