Варненци се обединиха в почитта си към Освобождението

Веселин Златков

Честванията за 3 март започнаха с дъжд и при мрачно време, но по-късно, сякаш в унисон с празничното патриотично настроение на хората, облаците се разпръснаха и денят се превърна в един от най-хубавите в последно време във Варна.
Тържествата по повод 140 години от Освобождението на България от турско робство започнаха в 8 ч., когато бе отслужена Божествена Света литургия в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Точно в 10 ч. на пл. „Св. св. Кирил и Методий“ бе издигнат националният флаг под звуците на химна на България, изпълнен от духовия оркестър на Военноморските сили. Впечатление направиха мъжете в униформи на опълченци, които показаха как на практика са изглеждали и как са били въоръжени българските родолюбци, сражавали се и загивали за свободата на Родината. В тържествата се включиха и конници в традиционни униформи.
След церемонията пред катедралата тръгна празничното шествие, в което се включиха десетки граждани. Сред официалните лица бяха кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, Генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук, народни представители, зам.-кметове, кметове на районни администрации, общински съветници, представители на общински и държавни институции. Венци и цветя бяха положени пред паметника на Граф Игнатиев, пред Паметника на украинските воини в Морската градина и пред мемориала на загиналите руски воини, където слово произнесе генералният консул на Руската федерация във Варна.
Едни от най-активните представители на политически сили, които взеха участие в честването на З март във Варна, бяха членовете и симпатизантите на БСП. По традиция, както всяка година, младежите от градската организация на партията тръгнаха с развети български флагове от централата на БСП. Заедно с ръководството на организацията, те се включиха в общоградските чествания по повод 3 март и шествието по централните улици в града, поклониха се пред паметниците на героите в Морската градина. Венци на признателност от името на ПГ „БСП за България“ поднесоха народният представител проф. Анелия Клисарова и Апостол Димитров – член на ИБ на НС на БСП. „Честит празник на всички. Нека бъдем горди българи да пазим България и националния дух“, каза проф. Клисарова. Част от празничните прояви бе традиционната 55-а лекоатлетическа щафетна обиколка на Радио Варна. Тържества бяха проведени и в кварталите – венци и цветя бяха поднесени на паметника на руските войни в местността Терасите в район „Владислав Варненчик“, празничен концерт бе организиран в район „Аспарухово“.


От 19 ч. на входа на Морската градина започна тържествена заря-проверка, а по-късно в зала 1 на Фестивален и конгресен център ще бъде изнесе концерт-спектакълът „България“, с участието на академичния танцов театър при ВСУ „Черноризец Храбър“, ансамблите при Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, балет „Артденс“, детски танцов ансамбъл „Зорница“ и танцов театър „Родина“ при НЧ „Отец Паисий“. В програмата ще участваха още Петя Панева и Донко Марков – ученици при НУИ ”Добри Христов”.