Варненци сведоха глава пред безсмъртието на Апостола

Стотици варненци се събраха в Морската градина в неделя преди обед, където се проведе честване по повод 144-годишнината от обесването на Васил Левски. Отбелязването на паметната дата започна със стихове и музика, посветени на най-великият ни герой, дал живота си за свободата на отечеството. Последва заупокойна молитва и едноминутно мълчание, след което бяха поднесени венци и цветя пред бюст-паметника на Апостола.


Най-малките също не пропуснаха тържественото събитие и стояха съпричастно по време на ритуалите. Почетната рота премина в тържествен марш.
При почитане на паметта на Левски има разминаване между датата на неговата гибел – 18 февруари (нов стил), която се отбелязва в редица градове, включително и в родния му град Карлово, и почитането в по-голямата част от страната – 19 февруари (нов стил). При въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 г. годишнината от гибелта на Васил Левски се отнася за събития, случили се преди 1 март 1900 г. В този случай необходимата поправка за привеждане на датата 6 февруари (стар стил) по новия григориански стил е от 12 дни, следователно е 18 февруари.
Преди по-мащабния ритуал на Алеята на възрожденците в Морската градина, пред барелефа на бул. „Осми Приморски полк” пред живота саможертва на Дякона се преклониха и поднесоха цветя и венци представители на Областна администрация, Община Варна, Общински съвет Варна, районните администрации в града, Щаба на Военноморските сили на Република България, Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи, обществени, патриотични и културни институции и организации, социални, учебни и детски заведения.