Варненци празнуваха Освобождението с ентусиазъм и оригинални идеи

Александър Дечев
Екип на „Народно дело Седмицата“

Хиляди варненци се включиха в празничната програма на града по повод честванията на 3 март. Още от ранни зори мнозина се стекоха в катедралния храм „Свето Успение Богородично”, където бе отслужен молебен. Специални гости на религиозния ритуал пристигнаха в града ни от Света гора и с това показаха, че на Атон оценяват Освобождението ни от османско иго като победа на православието.

8 - 9  - Praznik 6

8 - 9  - Praznik 5
Официалната програма на града беше изпълнена с интересни събития от началото на деня до късна вечер. Между тях бяха регата „Трети март“, концерти, шествия, тържества и празнична заря.
Стотици варненци наблюдаваха издигането на националния флаг на площад „Св. св. Кирил и Методий“, след което се включиха в шествие от Катедрален храм „Свето Успение Богородично“ до паметника на граф Игнатиев, където се събраха още повече хора.

8 - 9  - Praznik 4
След полагането на цветя всички се включиха в шествие от паметника по бул. „Княз Борис I“, бул. „Сливница“, Морска градина, до Мемориалния паметник на украинските воини, където също бяха поднесени венци и цветя. Шествието продължи до Паметника на руските воини, където се състоя поклонение и полагане на венци с военен ритуал.
Малък инцидент предната вечер предизвика реакцията на полиция, жандармерия и пожарна. Причината беше сигнал за съмнителна чанта, оставена на пейка в Морската градина, точно на пътя на шествието за 3 март. След като екипите отцепиха района и направиха оглед, притеснена жена пристигнала на мястото с обяснение за станалото. Тя забравила дамската чанта на една от пейките на Алеята на възрожденците. В крайна сметка блокадата беше вдигната, а жената си прибра личните вещи.

8 - 9  - Praznik 3

Граждани призоваха да развеем повече знамена

Десетки предложения за предизвикателства предложиха граждани, въодушевени от националния празник. Докато закача българския трибагреник за националния празник, на младо семейство от Варна му хрумва идея да предизвика повече българи да сторят това в домовете си. „За 3 март нека нашето предизвикателство към всички е „Вдигни флаг – бъди горд, че си българин!“. Според тях, щом едно предизвикателство като „Ледената кофа“ успя да покори целия свят, защо това предложение да не рефлектира върху истинските българи?
Като допълнение към идеята си младото семейство предлага още едно предизвикателство към всички – „Вдигни флаг – качи снимка във фейсбук“. „Така ще се преброим истинските и горди българи!“, обясниха те.
„Нека тази инициатива е за българското ни самочувствие, за бъдещето на нашите деца, за България и напук на нашите управници и идеята им за „османското съжителство“, допълва родолюбивото семейство. Читателката ни Йоана Генова също отправи предизвикателство към българите в празничния 3 март.
„Предложение за всички българи! Поне за ден да забравят различията в произхода си, в социалното и икономическото си положение. Нека днес чрез профилната снимка в социалните мрежи покажем, че сме българи, че сме едно цяло”, пише Йоана. Тя предложи поне за ден всички да заменят профилната си снимка във фейсбук с националния флаг, както го направиха голяма част от нас при трагедията след атентатите в Париж. „Да видим можем ли да сме българи всички заедно!”, провокира тя.

Рокерите казаха: Край на „съжителството“

8 - 9  - Praznik 2

Грандиозно мотошествие организираха варненските рокери за националния празник 3 март. Буквално за минути се събраха стотици мотористи на площада пред храм „Свето Успение Богородично”. Тази година шествието, организирано от мотористите, е под наслов „В името на България“, премина по маршрута бул. „Съборни”, „Владислав Варненчик”, „Мария-Луиза”, „Левски”, „Антон Сахаров”, след което отново по бул. „Владислав Варненчик”. За вечерта на 3 март рокерите от клуб „Диви деца“ бяха подготвили и „Банкет по случай края на съжителството”.
Истинската перла в тържествата във Варна за Освобождението пък бе изключително чаровна мотористка, макар и едва на две годинки и половина.
Малкото момиченце стана част от грандиозното шествие. Красивото дете носи хубостта и в името си – Красияна Димитрова. Майката на момиченцето обясни, че името идва от красива Яна. Тази малка принцеса на малкия си мотор и с огромна усмивка се превърна в центъра на събитието и това съвсем не е случайно. Тя е надеждата за по-добър живот, която всеки българин таи в душата си. Ако не за нас, то поне за дечицата като Красияна, която заслужава достойно бъдеще в родната си България.

Гайди и величествено хоро изпълниха Детския кът и езерото

За трета поредна година в Детския кът на Морската градина във Варна бе организиран празничен концерт по случай 3 март. Водещ на шоуто, което бе аплодирано от над 1000 варненци и гости на града, бе Милен Минков. Участие в програмата взеха детско-юношески танцов състав „Искра“ с ръководител Петър Иванов, детско вокално студио „Медени звънчета“ с ръководител Петя Драгнева, актьори от детско-юношеска трупа „Златното ключе”, ученици от НГХНИ „Константин Преславски“.
Кулминацията на празника бе голямото българско хоро под съпровода на Гайдарски оркестър „Кавадари“ с ръководител Драгни Драгнев. Над 50 инструмента огласиха Морската градина, а стотици варненци се хванаха за ръце и затанцуваха. Своеобразният флашмоб с народни инструменти за трета поредна година засвидетелства уважение и почит към хилядите знайни и незнайни българи, дали живота си за свободата на родината ни.
Съорганизатор на събитието бе Община Варна, която подсигури подарък за  всички деца – книжка джобен формат с „Най-добрите български песни“.