Варненци погледнаха Слънцето през най-модерен окуляр

Стотици деца и възрастни надзърнаха през най-новото съоръжение за наблюдение на Слънцето във варненската обсерватория през миналата седмица. То се нарича „Коронадо“ и е със специален филтър за защита и наблюдение. Чрез него се виждат слънчевите петна и изригвания по повърхността на слънцето в реален цвят.

17 - Observatorija2
Обсерваторията разполага със съоръжението от няколко месеца – то е най-новата придобивка за наблюдения. Освен него на терасата беше изваден още един обектив за проектиране на слънцето чрез специална лупа, която събира лъчите така, че всичко поставено под нея гори.
Наблюдателите бяха цели групи деца и младежи, като най-малките дойдоха с родителите си.
„Прави ми впечатление, че все повече родители водят децата си в обсерваторията, което е добре“, казва директорката на НАОП Свежина Димитрова.
Редица прояви за любопитните да научат повече за Космоса се проведоха на 21 март, обявен за Ден на отворените врати в Народната астрономическа обсерватория във Варна. Инициативите започнаха още в 10 часа, а поводът е Международният ден на планетариумите.
Програмата стартира с „Космическо пътешествие за астрономи“. На него бяха поканени деца от 5 до 12 години. Последваха наблюдения на слънцето с най-новия телескоп, закупен от обсерваторията. Преди това апаратът „Коронадо“е използван само от професионалисти и за пръв път любители имаха  възможност да надникнат през него. Участниците в Деня на отворени врати в обсерваторията имаха възможност да чуят и „Романтични истории на звездното небе“.