Варненци на протест& Обвиниха министър Кунева за заключени игрища

Евгения Иванова

Родители от район „Младост” във Варна излязоха на протест миналата седмица срещу затварянето на игрищата на Професионалната техническа гимназия и тази по електротехника, на които вратите стоят заключени от 20 дни. „Децата ни винаги са играли тук, така както и ние, а сега не могат да влязат и са принудени да играят и да карат колелета по улиците, където е твърде опасно, заради натоварения трафик”, твърдят родителите. Двете гимназии са затворени със заповед от министъра на образованието Меглена Кунева. На протеста присъстваха представители на училищата, които заявиха, че сградите са държавна собственост и директорите са длъжни да спазват изискванията на образователното министерство.

15 - Protest1
Родителите изпратили жалба до кмета Иван Портних и на хартия, и в електронен вид, но отговор все още нямат. „Ние знаем, че това е за сигурността на децата, но искаме да намерим компромисно решение. Не искаме достъп до училищата, а само до игрищата. Готови сме дори да помагаме в чистенето, стига нашите деца да са в безопасност”, коментират родителите.
Проблемът в района е, че няма други места, където децата да тичат, играят и да карат колелета, а новоизградените детски площадки са подходящи за най-малките. В момента някои от децата продължават да влизат в школските дворове, провирайки се през дупките, но родители и майки с колички няма как да минат от там.